A murii impacat

Un studiu statistic realizat pe mai multe mii de morti a aratat recent ca aproape jumatate au loc intr-un interval de trei luni dupa ziua de nastere si doar 8 % in intervalul de trei luni dinaintea zilei de nastere. Nu spun ca putem trai cat dorim, dar nu trebuie sa murim inainte de a fi pregatiti.Cea mai evidenta dovada a acestui fapt este timpul in care oamenii mor in spital. Marea majoritate mor in primele ore ale diminetii, cand salvatorii se odihnesc si membrii familiei au plecat sau au adormit. Atunci nu exista nicio interferenta sau sentiment de vinovatie legat de plecare. Durerea si teama de a muri vin in primul rand din conflict, din treburile neterminate si din faptul ca omul se agata de viata pentru a nu-si dezamagi familia.
De multe ori am fost martor la moartea unor oameni care au invatat sa iubeasca deplin. Este o plecare impacata, fara durere, in care oamenii nu-si petrec timp agonizand. Pentru ca acest lucru sa se intample, persoanele dragi trebuie sa ii dea voie persoanei sa plece. Trebuie sa-si impartaseasca iubirea si suferinta, dar sa permita persoanei in agonie sa stie ca ei vor fi bine, chiar daca ea/el moare. Cu alte cuvinte, persoana aflata in agonie nu trebuie sa primeasca din partea familiei un mesaj de tip „nu muri”. El sau ea trebuie sa primeasca iubirea si sprijinul familiei si sa stie ca persoanele dragi vor supravietui. Pana si moartea poate fi o forma de vindecare. Cand pacientii ale caror corpuri sunt obosite si suferinde sunt impacati cu ei insisi si cu Dumnezeu, alaturi de persoanele dragi, ei pot alege moartea ca pe urmatorul tratament. Nu mai trebuie sa ii doara nimic, pentru ca nu mai exista nici un conflict in viata lor. Sunt impacati si se simt bine. Adeseori, in acel moment, ei au parte de un mic miracol si mai traiesc o vreme, fiindca este atat de multa pace, incat mai are loc putina vindecare.
Dar cand mor, ei aleg sa-si paraseasca trupurile pentru ca oricum nu le mai folosec. Pentru ca pot iubi si fara ele.
O moarte prelungita, traita, are loc atunci cand sentimentele nu sunt exprimate, cand conflictele raman nerezolvate si viata continua doar de dragul altora. Se intampla cand persoana in agonie primeste mesaje de tip „nu muri”, care definesc moartea ca pe un esec, ceva ce trebuie facut in secret, cand doctorii si persoanele dragi sunt absente.
Cand oamenii reusesc sa se impace cu ei insisi, dar si cu ceilalti, este in regula sa mori, dar in mod paradoxal, asa cum a observant dr. Ellerbroek, acceptarea insasi poate duce la vindecare.

Dr. Bernie Siegel-Iubire, medicina si miracole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.