
Alcoolismul este manifestarea, constienta sau nu, prin care individul cauta satisfacerea nevoii de a consuma alcool, indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului sau a starilor psihice neplacute. Consumul de alcool este determinat atat de dependenta fizica, cat si dependenta psihica.
Este caracterizat de 4 etape principale:
Nevoia de alcool – nevoia puternica, necontrolata de a consum alcool.
Pierderea controlului – incapacitatea de a limita consumul de alcool, indiferent de ocazie sau context.
Dependenta fizica – in aceasta etapa, persoanele dependente de alcool se confrunta cu senzatie de varsaturi, transpiratie excesiva, tremor si anxietate ca forme de sevraj de alcool.
Toleranta – in aceasta etapa persoanele dependente de alcool au nevoie de cantitati tot mai mari pentru a putea functiona normal.
Tipuri de dependenta
Dependenta psihica se manifesta diferit in functie de sex. Astfel
Femeile manifesta : depresia majora, anxietatea, panica, bulimie, stres post-traumatic sau tulburari de personalitate de granita. Femeile alcoolice au in istoricul lor familial abuz sexual si fizic, violenta domestica fata de populatia generala, care pot conduce la o tendinta mai mare de a dezvolta boli psihiatrice si dependenta de alcool
Barbatii manifesta narcisism, personalitate antisociala, tulburare bipolara, schizofrenie, hiperactivitate si deficit de atentie.
Printre semne ale dependentei fizice amintesc:
– in lipsa consumului apare tremuratul matinal al mainilor si palmelor
– dificultati de coordonare a miscarilor, probleme de echilibru si de mers
– transpiratie, stare de greata si/sau varsaturi;
– durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
– tulburari de somn
Toate acestea dispar sau se amelioreaza imediat ce persoana consuma bautura alcoolica.
Cauzele alcoolismului
Cauzele alcoolismului sunt diverse si tin de mostenirea genetica si de mediul inconjurator- influenta prietenilor, nivelul de stress, usurinta de obtinere a alcoolului. Consumul de alcool este o metoda rapida si placuta de a modifica emotiile, sentimentele, starile de dispozitie in general. Se apeleaza la consumul de alcool cand apare o stare emotionala neplacuta (tristete, vina, melancolie, anxietate, frustrare) dar si atunci cand se doreste imbunatatirea relatiilor cu ceilalti, socializare, stimulare sexuala temporara, dorinta de recompensare, placere.
sursa:http://www.infuziedesanatate.ro/alcoolul-nu-ti-este-prieten-afla-de-ce-si-cum-te-poti-lupta-impotriva-lui/