
Este o maladie pentru că grija este constantă în ea, pentru că persoanele nu reușesc să o oprească și suferă din această cauză multe complicații: dureri fizice multiple, insomnii, dificultăți de concentrare și de memorizare… Calitatea vieții lor este în mod clar alterată, aproape tot atât de mult ca și a pacienților deprimați. Aceste persoane suferă de o reactivitate emoțională excesivă, la tot felul de situații. În anxietatea generalizată există o viziune asupra lumii foarte marcată de omniprezența pericolelor posibile.
În anxietatea generalizată se regăsește, de asemenea o izbucnire foarte rapidă a scenariilor catastrofice. Când suntem foarte anxioși, evaluarea noastră asupra situațiilor se radicalizează: pierdem sensul nuanțelor. Universul se împarte atunci în două categorii: ceea ce este periculos, și ceea ce nu este periculos. De îndată ce survine o incertitudine sau o problemă, ne îndreptăm direct spre scenariul catastrofic, cea mai proastă dintre situațiile posibile..
La început, anxioșii, își consultă mai degrabă medicul de familie, căci ceea ce îi supără sunt simptomele fizice ( colite, dureri de ceafă, lumbago, dureri în regiunea precordiala…). Grija, suferința fizică, ei le suporta cu bărbăție, sunt obișnuiți cu ele. Anturajul lor este cel care, de cele mai multe ori, suportă mai puțin bine, și care îi îndeamnă să ceară consultații. Și atunci, ei vin la cabinetul de psihoterapie când sunt deprimați, epuizați si uzați de neliniștile lor neîncetate.
Mulți dintre acești mari anxioși, vor avea cel puțin odată un episod depresiv.
sursa fotografiei: internet