Anxietatea- teama de necunoscut si convingerea ca nu avem nici un control asupra unei nenorociri iminente

Gandeste-te la ceva ce te nelinisteste. Banii? Responsabilitatea de a fi parinte? Vorbitul in public? Indiferent de cauza, puterea anxietatii provine in mare masura din anticiparea unui eveniment sau a unei experiente care nu s-a intamplat inca. Avem tendinta sa supraestimam un potential pericol si sa subestimam capacitatea noastra de a gestiona ceea ce va veni. Anxietatea este anticipativa. Este alimentata de teama de necunoscut si de convingerea ca nu avem nici un control asupra unei nenorociri iminente. Ne imaginam scenarii apocaliptice. Anxietatea te face sa simti o mie de „fluturi in stomac”, dar nu este imposibil de stapanit.
Sa incepem prin a recunoaste ca, in esenta, noi suntem cei care poftim anxietatea in viata noastra atunci cand lasam mintea sa-si imagineze ce e mai rau despre viitor. Moartea este cea mai comuna experienta generatoare de anxietate care ne bantuie gandurile.
Una din cele mai bune metode de aparare pe care le cunosc e sa incerci sa ramai prezent. E uimitor cum cinci minute de constientizare a prezentului te pot elibera de germenul anxietatii.
Exista doua variabile in aceasta ecuatie: ceea ce nu stii (incertitudine) si ceea ce nu poti controla (neputinta). De obicei, combinatia produce efecte in lant: cu cat te simti mai nesigur, cu atat te simti mai neputincios. Sentimentul de neputinta este debilitant dar cu toate acestea, daca reusesti sa influentezi una din variabile, astfel incat s-o aduci aproape de zero, poti reduce semnificativ coeficientul de anxietate. In general, atunci cand senzatia de anxietate isi pierde din putere, nu numai ca te simti mai bine, dar esti mai pregatit sa faci fata vietii. Daca te resemnezi, insa, vei fi probabil mai putin anxios. Tot astfel, daca te simti nesigur, dar puternic inseamna sa fii constient de abilitatea ta de a gestiona orice situatie in care te-ai putea trezi, ceea ce face ca anxietatea sa dispara.
Daca anxietatea este protagonistul din filmul vietii tale, ai 60% sanse ca depresia sa joace rolul eroinei sau al unui personaj secundar. Din punctul meu de vedere, depresia este un soi de cascador care infrunta pericolele in jurul nostru. Cand ne abandonam tristetii, nu mai suferim.
Anxietatea se hraneste cu temerile noastre de a nu fi in stare sa depasim greutatile pe care viata ni le scoate in cale, dar exista o anumita siguranta in a fi deprimat sau trist sau dezamagit de viata. Cand esti deprimat, nu ai asteptari mari si cu siguranta nu iti asumi nici un fel de riscuri.
Daca anxietatea este teama de incertitudine si necunoscut, depresia este la fel de previzibila ca o haina veche care miroase la fel de fiecare data cand o scoti din dulap. Si, cu toate ca s-ar putea sa nu fie potrivita pentru rolul pe care il joci azi, ramane la fel de confortabila. Cand viata iti da motive sa te simti nelinistit, este reconfortant sa te retragi intr-un loc unde nu exista asteptari mari.
Poti, de asemenea, sa incerci sa te transpui intr-un univers familiar consumand ceva. Cand au o senzatie de anxietate, multi oameni au un discomfort la nivelul stomacului („asa-zisii fluturasi”) sau greata in cel „de-al doilea creier”, cum mai este numit uneori tractul gastrointestinal. De fapt, majoritatea neurotransmitatorilor (cei care regleaza starea de spirit) sunt produsi in sistemul digestiv. Peste 95% din cantitatea de serotonina (hormonul fericirii) este produsa si depozitata in intestine.
Astazi exista o multime de medicamente impotriva anxietatii si depresiei pe care medicii le prescriu intr-un numar alarmant de mare. Nu ma intelegeti gresit: pentru unii, ele sunt salvatoare, dar pot provoca si reactii adverse, de la dependenta la agravarea simptomelor.
Mai exista si varianta automedicatiei, in care povara anxietatii este alinata prin tratamente care merg de la alcool pana la dulciuri. Cofeina, alcoolul, zaharul mai degraba exacerbeaza decat amelioreaza simptomele. Ai grija, asadar, la ce consumi, deoarece iti poate influenta pozitiv sau negativ reactiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *