Atac de panica sau atac de cord?

Unele tulburari de anxietate pot fi mascate ca boli cardiace, asa cum este cazul cel mai frecvent al tulburarii de panica. Simptomele atacului de panica imita adeseori pe cele ale infarctului miocardic si pot sa includa dureri in piept, dificultati de respiratie, disconfort stomacal, ameteala si senzatia morti iminente. Intr-adevar, pana nu e diagnosticat corect, pacientul poate crede ca sufera un infarct atunci cand intra in panica, acest fapt conducand la repetate vizite la camera de garda.
Atacurile de panica si atacurile de cord pot avea simptome similare, ba chiar identice. Orice persoana care acuza durere brusca si severa in piept, tratata sau nu pentru tulburare de anxietate, ar trebui sa mearga la camera de garda. Un cardiolog constient de problemele legate de anxietate si depresie va sti cum sa deosebeasca simptomele de atac de panica de cele ale atacului de cord.
In timp ce atacurile de panica nu sunt mortale, exista dovezi ca pacientii cu tulburari de panica au variabilitatea ritmului cardiac redusa, acest lucru reprezentand un factor de risc pentru aritmia cardiaca si moartea subita.
In concluzie, pacientii cu tulburare de anxietate pot, de asemenea, prezenta simptome cardiace, in absenta demonstrari existentei unei boli cardiace. Totusi, avand in vedere dovezile conform carora tulburarea de anxietate este asociata cu un ritm cardiac redus si reprezinta un factor de risc independent pentru bolile cardiace, prezenta durerii in piept necardiogene, nu ar trebui sa fie banalizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.