Atacul de panica


Atacurile de panica reprezinta manifestari scurte de frica intensa sau de discomfort, care apar brusc si sunt insotite de o hiperactivitate fiziologica. Barlow (2002) considera ca panica este cea mai clara reprezentare clinica a fricii. Experienta panicii este atat de aversiva, incat multi pacienti sunt foarte tematori in legatura cu un nou atac si dezvolta comportamente complexe de evitare a situatiilor care considera ei ca le declanseaza panica. Drept rezultat, panica si agorafobia sunt strans asociate, iar majoritatea indivizilor suferind de tulburarea de panica prezinta un anumit grad de evitare agorafobica si 95% dintre persoanele diagnosticate cu agorafobie raporteaza existenta unei tulburari de panica anterioare sau curente.
DSM- IV-TR defineste atacurile de panica astfel :”o perioada scurta de frica intensa sau de discomfort, in care patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome s-au dezvoltat abrupt si au atins punctul de intensitate maxima intr-un rastimp de 10 minute. Atacul de panica tipic dureaza intre 5 si 20 de minute, desi este posibil ca o stare de anxietate ridicata sa persiste mult timp dupa incetarea episodului de panica”.(Rachman, 2004).
Conform DSM-IV-TR, simptomele definitorii ale panicii sunt:
-ritm cardiac accelerat sau palpitatii
-transpiratie
-tremuraturi sau frisoane
-senzatie de sufocare, lipsa de aer
-senzatie de nod in gat
-apasare, durere sau discomfort la nivelul toracelui
-tulburari digestive sau greata
-ameteala, senzatie de dezechilibru, senzatie de lesin sau pierdere a echilibrului
-senzatia de derealizare sau de detasare de sine(depersonalizare)
-parestezii (senzatie de amorteala sau furnicaturi
-frisoane sau valuri de caldura
-teama de a-si pierde controlul sau de a innebuni
-teama ca este in pericol de a-si pierde viata.
Nu ezitati sa cereti ajutor, daca este nevoie. Este o mare usurare sa vorbiti cu persoane care cunosc realmente raspunsurile la multe intrebari si probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.