Aveți grijă să nu pățiți ca broasca

Luați o broască și puneți-o într-un recipient cu apă fierbinte. Ea va încerca imediat să fugă pentru a scăpa de soarta-i funestă. Dacă, în schimb, o băgați într-un borcan cu apă la temperatura camerei, pe care o încălziți foarte, foarte lent, ea va sfârși fără să opună rezistență, murind opărită. Broasca moare fiindcă ea nu este capabilă să simtă și să reacționeze la schimbările de temperatură foarte subtile ale mediului în care se află.
În numeroase cazuri, noi funcționăm precum o broască. Câte cupluri nu ajung la ruptura pentru ca n-au știut să se adapteze în timp real micilor evoluții ale unuia sau altuia. Ce să mai spui de luarea în greutate trecută neobservată pe care o descoperi întâmplător urcându-te pe un cântar sau intrând într-o cabină de probă! Uneori, conștientizarea îmbătrânirii seamănă cu această metaforă, în special atunci când, în cursul unui eveniment (boala, doliu..), unele persoane realizează brutal că sunt bătrâne.
Exceptând cazul în care suntem atenți și buni observatori, numeroase schimbări din viața noastră apar suficient de lent pentru a scăpa percepției noastre. Acest lucru este în special adevărat în legătură cu înaintarea în vârstă. Să te adaptezi la ea înseamnă mai întâi să vezi toate acele mici transformări inevitabile care se produc pentru a putea aduce liniștit corecțiile care se impun.
Dr. Oliver de Ladoucette

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.