Bulimia nervoasa

Elementele esentiale ale bulimei nervoase le constituie mancatul compulsiv si metodele compensatorii inadecvate de a preveni luatul in greutate.
Pentru a se pune diagnosticul de bulime nervoasa, mancatul compulsiv si comportamentele compensatorii inadecvate trebuie sa apara, in medie de cel putin doua ori pe saptamana,timp de cel putin trei luni.
Un mancat compulsiv este definit ca mancatul intr-o anumita perioada de timp, a unei cantitati de mancare care este in mod evident mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi indivizi in circumstante similare. Trebuie insa luat in consideratie si faptul ca ceea ce ar putea fi considerat drept un consum excesiv la un pranz tipic, poate fi considerat drept un consum normal in timpul unei festvitati sau pranz de vacanta.
Desi tipul de alimente consumate de tipul mancatului compulsiv variaza, acesta include de regula dulciuri, alimente incarcate caloric cum ar fi prajiturile, ciocolata, insa, mancatul compulsiv pare a fi caracterizat mai mult printr-o anomalie in cantitatea de alimente consumate decat prin dorinta ardenta de un anumit produs, cum ar fi dulciurile.
Indivizii cu bulimie nervoasa sunt de regula incomodati de problemele lor cu mancatul si incearca sa-si ascunda simptomele.
Mancatul compulsiv survine de regula in secret sau cat mai inobservabil posibil. Un episod poate fi sau nu planificat dinainte, si este de regula caracterizat prin consumare rapida. Mancatul compulsiv continua pana ce individul este inconfortabil sau dureros de satul. Mancatul compulsiv este declansat de regula de stari afective disforice, stresori interpersonali, foamea intensa urmand unor restrictii de dieta….Mancatul compulsiv poate reduce tranzitoriu disforia, dar adesea urmeaza aparitia unei dispozitii depresive.
Un alt element esential al bulimiei nervoase il constituie uzul recurent de comportamente compensatorii inadecvate pentru a preveni luatul in greutate ( varsaturi, abuzul de laxative, mai rar clisme)
Indivizii cu bulimie nervoasa pun un accent exagerat pe conformatia si greutatea corpului in autoevaluarea lor, si acesti factori sunt de regula unii dintre cei mai importanti in determinarea stimei de sine.
Bulimia se diferentiaza de “rontaiala” sau de mancatul excesiv in timpul meselor, comportamente asociate in mod frecvent cu obezitatea.
In general, inca de dimineata, persoana bulimica este preocupata de hrana, stie ca va ceda inca o data si considera acest comportament inevitabil si de necontrolat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.