Calitatile timidului

Calitatile asociate timiditatii sunt numeroase: adesea,timidul este capabil sa asculte si sa fie empatic. Tendinta lui de a fi retras face din el un bun observator si o persoana atenta cu celalalt. Grija lui de a depista la interlocutorul sau cel mai mic semn de agasare sau de tensiune il face un bun cititor al starilor sufletesti ale celuilalt.

In mediul profesional, discretia si dorinta sa de a face bine sunt adesea apreciate de sefi. Dorinta sa de a fi iubit si apreciat face din el o persoana atenta la nevoile colegilor, adesea fiind gata sa se devoteze acceptand o sarcina neplacuta sau sa dea o mana de ajutor in ultimul moment.
Trebuie precizat ca dorinta sa de a fi apreciat este mai putin agoasanta decat teama permanenta de a fi respins pe care o simte fobicul social.
In societatile noastre,timidul este obiectul unei bunevointe condescendente: atat timp cat el ramane la locul sau, fara sa deranjeze pe nimeni, este bine vazut. Mai ales daca este femeie!

Trasaturile care fac pereche cu timiditatea sunt cele care traditional sunt moduri de a fi feminine: blandete, pudoare, rezerva,…Timiditatea ii jeneaza, de altfel, mai mult pe barbati decat pe femei iar persoanele care cer o consultatie pentru astfel de probleme sunt adesea barbati :societatea noastra considera mai degraba ca femeile timide au un anume farmec (mai ales daca sunt tinere si dragute), dar ea nu valorizeaza deloc timiditatea masculina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.