Cand boala si problemele ne deschid ochii…

De multe ori, suntem constienti de ce anume este important pentru noi prin intermediul crizelor care survin in viata noastra. Acele crize care ne doboara la pamant, care ne rastoarna obiceiurile si certitudinile. Sunt „crize de lehamite”; lehamite de aceasta slujba, lehamite de aceasta viata, de aceasta familie, de aceasta societate. Sau „crize de sens”, ca niste „intreruperi ale vietii”. Ne spunem:„la ce bun toate astea?”, „nu asa imi vedeam viata”.Avem accese de angoasa, sau de deprimare, sau de manie. Urmate de stari sufletesti de amaraciune, de neinplinire, de perplexitate sau de greata existentiala. Daca am fi ascultat mai bine de starile sufletesti, am fi putut oare sa evitam si aceste suferinte si aceste tentatii de a reactiona la limita? De multe ori, ne gandim ca ar fi trebuit sa reflectam si sa intelegem mai bine: dar viata este atat de complicata!
Cum sa stim daca am procedat bine facand cutare sau cutare alegere in viata?
Uneori ne dam seama prin boala. Boala vorbeste? Spune ea ceva despre viata noastra? Aceasta legatura exista incontestabil, dar cu toate acestea exista ceva important: chiar daca boala nu este decat consecinta unei proaste gestionari a existentei si a starilor noastre sufletesti, ea poate fi un revelator si un accelerator al constientizarii lucrurilor care nu functioneaza in existenta noastra.
In bolile „grave” care pun in joc prognostivul vital, cum spun medicii, in cazurile in care pacientii spun:” A fost cat pe-aici sa dau coltul”, se reconsidera deodata felul in care ne-am orientat pana atunci viata, ale carei prioritati au fost luate in considerare si stabilite. In momentele acelea, boala nu ne invata nimic, cel putin nimic nou. Pur si simplu , ne dezvaluie lucruri pe care le cunoastem deja: ca e important sa profitam de existenta atat cat ne este data, ca nu exista nimic mai important decat sa-i vezi pe oamenii pe care ii iubesti. Boala nu face altceva decat sa deschida ochii asupra acestor lucruri.
Ochii se pot deschide si de o maniera mai putin dureroasa, prin intermediul evenimentelor de viata simple si naturale: sa ai copii, sa calatoresti, sa iubesti… Aceste momente de viata, repetate, acceptate, savurate ne ajuta sa intelegem ce este important, nu de o maniera intelectuala, ci prin experiente.Ele ne deschid constiinta, si dezleaga lacatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *