Ce e de facut in fata starilor sufletesti de tristete?

„Nu puteti impiedica pasarile tristetii sa zboare deasupra capetelor voastre, dar le puteti impiedica sa-si faca cuib in parul vostru”, spune un proverb chinezesc.
Reglarea starilor sufletesti de tristete este un lucru vital pentru persoanele care au fost deja deprimate. Dar este recomandata si persoanelor care nu au fost niciodata astfel, dar care se simt vulnerabile.
Iata asadar cateva remarci si cateva sugestii pentru eforturile personale.

Sa nu punem tristetea in valoare
Literatura noastra, in mod deosebit cea romantica, a ridicat in slavi, a cultivat, a propragat tristetea; si nu acea tristete activa si indrazneata care il impinge pe om la actiunile cele mai glorioase; ci un fel de stare sufleteasca flasca, numita melancolie, care facea fruntea poetului sa devina in mod avantajos palida si ii incarca privirea de nostalgie.

Prudenta fata de fericirea de-a fi trist
Gustul tristetii poate fi pentru anumite persoane fragile si in special pentru adolescenti ca si gustul sangelui.
Avem uneori impresia ciudata a unei autovampirizari a persoanelor melancolice, care se rup de lume, functioneaza izolate si se balacesc in starile lor sufletesti triste si toxice. Astfel, trebuie sa procedam la un fel de curatare a starilor noastre de spleen. Si asemenea smulgerii buruienilor dintr-o gradina, acest mic efort psihologic trebuie luat mereu de la capat. Nu inseamna sa nu mai avem nicio stare sufleteasca trista, ci sa nu lasam niciuna sa se instaleze in mod durabil si sa preia comanda.

Sa acceptam imperfectiunea
Perfectionismul este un pericol care ne angajeaza in bataliile epuizante, daca le castigam, si deprimante, atunci cand le pierdem. In ansamblu, el joaca un rol agravant in multe tulburari psihologice, printre care si depresia.

Actiunea este un antidepresiv
Avem interesul sa ne miscam atunci cand suntem tristi sau deprimati. Actiunea permite sa ia locul inactiunii , ceea ce face bine psihicului nostru.
Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *