Ce e de făcut în fața stărilor sufletești de tristețe?

„Nu puteți impiedica păsările tristeții să zboare deasupra capetelor voastre, dar le puteți împiedica să-și facă cuib în părul vostru”, spune un proverb chinezesc.
Reglarea stărilor sufletești de tristețe este un lucru vital pentru persoanele care au fost deja deprimate. Dar este recomandată și persoanelor care nu au fost niciodată astfel, dar care se simt vulnerabile.
Iată așadar câteva remarci și câteva sugestii pentru eforturile personale.

Să nu punem tristețea în valoare
Literatura noastră, în mod deosebit cea romantică, a ridicat în slăvi, a cultivat, a propagat tristețea; și nu acea tristețe activă și îndrăzneață care îl împinge pe om la acțiunile cele mai glorioase; ci un fel de stare sufletească flască, numită melancolie, care făcea fruntea poetului să devină în mod avantajos palidă și îi încarcă privirea de nostalgie.

Prudență față de fericirea de-a fi trist
Gustul tristeții poate fi pentru anumite persoane fragile și în special pentru adolescenți ca si gustul sângelui.
Avem uneori impresia ciudată a unei autovampirizări a persoanelor melancolice, care se rup de lume, funcționează izolate și se bălăcesc în stările lor sufletești triste și toxice. Astfel, trebuie să procedam la un fel de curățare a stărilor noastre de spleen. Si asemenea smulgerii buruienilor dintr-o grădină, acest mic efort psihologic trebuie luat mereu de la capăt. Nu înseamnă să nu mai avem nicio stare sufleteasca tristă, ci să nu lăsăm niciuna să se instaleze în mod durabil și să preia comanda.

Să acceptam imperfecțiunea
Perfecționismul este un pericol care ne angajează în bătăliile epuizante, dacă le câștigăm, si deprimante, atunci când le pierdem. În ansamblu, el joacă un rol agravant în multe tulburări psihologice, printre care și depresia.

Acțiunea este un antidepresiv
Avem interesul să ne mișcăm atunci când suntem triști sau deprimați. Acțiunea permite să ia locul inacțiunii, ceea ce face bine psihicului nostru.
Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.