
Puterea de control a computerelor ii ofera utilizatorului capacitatea de a fi implicat activ in materialul digital pentru a atinge o satisfactie personala, fie ca obtinere de putere, fie ca libertate. Simtind capatarea puterii prin castigarea unui joc, manifestandu-si puterea impotriva adversarului, avand acces la extrem de multe informatii sau obtinand control asupra vietii sociale prin intermediul telefonului mobil, individul se conecteaza mai mult cu corpul sau, la fel cum consumatorul de cocaina se simte puternic sub aspectul corpului sau fizic. Simtindu-se eliberat prin accesul liber la reteaua globala si la o lume a fanteziei cu posibilitati infinite care nu are nimic de-a face cu realitatea pamanteasca in care traieste, utilizatorul se elibereaza de natura sa fizica, la fel cum consumatorul de marijuana se elibereaza de natura sa corporala. Tehnologia calculatorului face astfel acelasi lucru ca inventatorii unor droguri, precum extasy: o parte a sufletului se conecteaza puternic cu corpul- sistemul neurosenzorial, ochii si degetele mainilor- conducand la o dorinta de actiune sau de insotire cu un camarad impersonal; sistemul neurosenzorial atrage lumea in corp. O alta parte a sufletului se separa de corp- sistemul metabolic, sangele, emotiile, fantezia- conducand la o extindere a constiintei si la dorinta de a avea o experienta avansata de ordin senzorial si sentimental.
Copii si tinerii dependenti de tehnologia calculatoarelor isi petrec cateva ore zilnic, fiind modelati de inteligenta care opereaza pe baza dualitatii electrice inchis si deschis si a dualitatii matematice formate din 0 si 1. Pe de-o parte, aceasta este o inteligenta care il aduc pe copilul in crestere si in curs de dezvoltare prea puternic in sistemul lui nervos, in sistemul vizual, la nivelul degetelor si a incheieturilor; pe de alta parte, il deconecteaza de restul corpului sau si il proiecteaza intr-o viata secundara a fanteziei, care exista paralel cu viata lui normala.
Acest lucru ar putea determina ca terenul de la mijloc, sfera inimii, cu functiile sentimentelor si compasiunii sa devina supraincarcata, asa incat sa nu mai fie capabila sa-si indeplineasca functiile normale de reglare si echilibrare.