Ce se întâmplă când încercăm să ne controlăm somnul

Nu ne putem controla somnul. Nu ne putem controla decât pregătirea fizică și psihică pentru somn. Ne putem deschide către somn, renunțând la orice frământare. Asta e tot ce avem de făcut pentru a ne pregăti de somn. Orice efort de a forța apariția somnului poate avea rezultatul opus. Efortul ne poate ține treji.
Suntem obișnuiți să credem că „dacă nu reușești de prima dată, trebuie să continui”. Asemenea îndemnuri sunt valabile în zonele în care putem controla lucrurile. De exemplu, dacă exersăm, putem ajunge să alergăm mai repede. Perseverența nu aduce rezultate și în zonele în care nu deținem controlul conștient asupra situației. În plus, efortul poate fi și contraproductiv: în loc să ne ajute, efortul suplimentar ne stă în cale.
Dacă nu reușim să adormim ușor și repede, vocea condiționării sociale ne va șopti: „Nu te străduiești destul!” Efortul susținut a dat roade pe multe planuri ale vieții noastre. Ne-a ajutat să absolvim un curs sau să promovăm la locul de muncă. Prin urmare, am ajuns sa credem în succesul obținut prin muncă.
Totuși, oricât de contraintuitiv ar părea, exact asta trebuie sa facem atunci când vrem să adormim. Vorba proverbului: „Poți ademenii un cal să vină la apă, dar nu îl poți obliga să și bea”. Mintea conștientă ne poate aduce la pat, dar nu ne poate face să adormim. Ea trebuie să învețe să se dea la o parte din calea somnului și să-i permită naturi să-și urmeze cursul.

sursa fotografiei: internet