Ce se intampla cand incercam sa ne controlam somnul


Nu ne putem controla somnul. Nu ne putem controla decat pregatirea fizica si psihica pentru somn. Ne putem deschide catre somn, renuntand la orice framantare. Asta e tot ce avem de facut pentru a ne pregati pentru somn. Orice efort de a forta aparitia somnului poate avea rezultatul opus. Efortul ne poate tine treji.
Suntem obisnuiti sa credem ca „daca nu reusesti de prima data, trebuie sa continui”. Asemenea indemnuri sunt valabile in zonele in care putem controla lucrurile. De exemplu, daca exersam, putem ajunge sa alergam mai repede. Perseverenta nu aduce rezultate si in zonele in care nu detinem controlul constient asupra situatiei. In plus, efortul poate fi si contraproductiv: in loc sa ne ajute, efortul suplimentar ne sta in cale.
Daca nu reusim sa adormim usor si repede, vocea conditionarii sociale ne va sopti: „Nu te straduiesti destul!” Efortul sustinut a dat roade pe multe planuri ale vietii noastre. Ne-a ajutat sa absolvim un curs sau sa promovam la locul de munca. Prin urmare, am ajuns sa credem in succesul obtinut prin munca.
Totusi, oricat de contraintuitiv ar parea, exact asta trebuie sa facem atunci cand vrem sa adormim. Vorba proverbului: „Poti ademenii un cal sa vina la apa, dar nu il poti obiga sa si bea”. Mintea constienta ne poate aduce la pat, dar nu ne poate face sa adormim. Ea trebuie sa invete sa se dea la o parte din calea somnului si sa-i permita naturii sa-si urmeze cursul.

Un comentariu la „Ce se intampla cand incercam sa ne controlam somnul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *