Consilierea adolescentilor

Sarcina unui adolescent este extrem de grea. Impins de energia eliberata de pubertate,de nevoia psihologica de a deveni independent, de asteptarile sociale de a avea succes, adolescentul traieste o presiune imensa, in timp ce incearca sa isi gaseasca drumul intr-o lume noua. Contextul psihologic al unui adolescent trebuie sa fie capabil sa se adapteze la schimbarile de dispozitie. La idei aparent irationale, comportamente ocazionale ciudate, un vocabular nou si fapte stanjenitoare. Fiecare si toate acestea apar pe masura ce adolescentul incepe sa se joace cu propria putere, cu autonomia, dependenta si independenta.
Pentru a negocia cu succes aventura adolescentei, atat parintii, cat si adolescentii au nevoie de imagini pozitive. Adolescentii au reusit sa faca lucruri extraordinare, care implicau riscuri foarte mari. Poate si copilul vostru este unul dintre acestia. Faceti un caiet cu fotografii si povestiri despre adolescenti care si-au folosit energia in scopuri iesite din comun: si-au facut propria afacere in curtea din spatele casei, au organizat vizite la azilurile de batrani, au depasit obstacole pentru a atinge un obiectiv. Asta va va ajuta sa va reduceti frica.
Rugati-l pe adolescentul vostru sa va ajute sa gasiti astfel de povestiri. Sarbatoriti riscurile pe care adolescentii si le asuma si care dau rezultate.
Negocierea etapei de adolescenta nu este nici rapida nici usoara. Atat parintii cat si adolescentii trebuie sa isi dezvolte rabdarea si sa continue sa vorbeasca si sa se iubeasca, pentru a face lucrurile sa mearga.
In aceasta perioada de schimbari teribile, toti membrii familiei devin niste necunoscuti unii pentru altii si trebuie sa faca din nou cunostinta. Abordarea acestei etape cu mai multa iubire decat frica ,va face diferenta dintre succes si esec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.