Crezurile noastre- o forta foarte puternica

Intelepciunea populara spune ca daca vom crede cu adevarat ca putem face un anumit lucru, vom reusi sa-l realizam.In schimb, daca vom crede ca e imposibil sa realizam ceva anume, nici un efort nu va reusi sa ne convinga de contrariu. Crezurile referitoare la noi insine si la ceea ce este posibil in lumea din jurul nostru au un mare impact asupra eficientei noastre zilnice. Cu totii avem crezuri care ne sevesc drept resurse si crezuri care ne limiteaza.
Cum putem schimba propriile crezuri negative in crezuri care sa contribuie la imbunatatirea starii noastre de sanatate?
Aproape orice medic recunoaste ca atitudinea pacientului este un factor major care contribuie la succesul procesului de recuperare. Totusi, exista foarte putine metode care, explicite fiind sau demne de incredere, sa ajute o persoana sa treaca peste reactia de frica ori de apatie, adoptand o atitudine pozitiva.
Crezurile noastre pot sa modeleze, sa influenteze sau chiar sa determine gradul nostru de inteligenta, starea sanatatii, modul de a reactiona in relatie cu ceilalti, creativitatea, chiar si gradul de fericire si de succes personal.
Si daca, intradevar, crezurile sunt o forta atat de puternica in vietile noastre, cum putem oare sa le controlam si sa nu ne mai lasam controlati de ele?
Multe dintre crezurile pe care le avem ne-au fost inoculate din copilarie de catre parinti, profesori, prin intermediul mediului si al mijloacelor de comunicare in masa, inainte ca noi sa devenim constienti de impactul pe care il au asupra noastra sau inainte de a reusi sa facem noi insine o alegere.
Este, oare, posibil sa restructuram, sa dezvatam sau chiar sa schimbam anumite crezuri mai vechi, limitatoare si sa ne inoculam crezuri noi care sa ne ajute sa ne extindem potentialul dincolo de ceea ce ne putem imagina acum?
Programarea neuro lingvistica (NLP) propune un model eficient si fascinant al mintii si al acelui ansamblu de instrumente comportamentale care ne permite sa deblocam unele dintre mecanismele ascunse ale crezurilor si ale sistemelor noastre de crezuri.
Prin procesele aferente programarii neurolingvistice, crezurile, impreuna cu componentele lor – cea fizica si cea neurolongvistica – pot fi explorate si influentate intr-un mod pragmatic si inteligibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.