Criza de adolescenta

Anna Freud afirma ca o adolescenta linistita, „normala” , este „anormala”. Intr-adevar, aflat in criza de identitate, confruntat cu tentatii idealiste, extremiste, contestatare sau justitiare, cautand modele, suferind deziluzii si cautandu-si un rol adecvat fantasmelor sau idealurilor sale, adolescentul, aflat deasupra si intr-o criza biologica, incearca sa se cunoasca pe sine.
Suspendat, cum spunea Erickson, intre normalitatea copilului si propensiunea catre etica a adultului, adolescentul parcurge perioade de sfidare, opozitionism, revolta impotriva autoritatii de refuz al comunicarii sau de exaltare(pentru o idee, activitate).
Aceasta perioada de profunde dezvoltari si remanieri psihologice se poate manifesta prin simptome nevrotice (crize anxioase, simptome obsesiv-fobice si depresive, care au un considerabil risc suicidar). Pot aparea tulburari spectaculoase de comportament, cu implicatii delirante, delicventa juvenila fiind si ea un capitol important al psihiatriei medico-legale. Tulburarile comportamentale pot duce la a fugii de acasa, abandon scolar, consum de droguri, prietenii nepotrivite si acte antisociale.
Aspectul caracteristic al acestor manifestari de atitudine contestatara a lumii adultilor si de adoptare a unei pozitii originale, chiar bizare, izvorate din negarea cu incapatanare a tot ceea ce au acceptat pana atunci sugereaza uneori o schimbare atat de profunda incat diagnosticul cu debut unui episod schizofren se impune si rareori se transeaza cu dificultate.
Aceasta furtuna comportamentala inabil gestionata in plan familial poate derapa usor in tulburari cu potential serios (suicid demonstrativ).
Esecurile (scolare, sentimental-sexuale) pot fi surse de decompensari depresive care, de asemenea trebuie „tamponate” cu intelegere de cei din reteaua de suport social al adolescentului.
Acestia, imaturi si comportamentali pot trece impulsiv la un mod brutal si periculos de descarcare a depresiei care poate fi asociata cu furie, neajutorare si disperare, tentativa suicidara fiind o solutie frecvent aleasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.