Cum sa preluati controlul asupra propriului creier

Cand ne nastem, avem de dobandit foarte multe cunostinte si deprinderi – totul de la a invata sa mergem in picioare, sa vorbim si sa mancam singuri si pana la a lua decizii in legatura cu ce vrem sa facem cu viata noastra – prin urmare creierul nostru invata repede cum sa automatizeze comportamentul. Desigur, asta nu inseamna ca el invata intotdeauna sa automatizeze comportamentul „corect”; de multe ori, el invata sa faca lucrurile intr-un mod care provoaca nefericire sau chiar ne imbolnaveste.
Noi invatam prin repetitie. Daca facem un lucru de suficiente ori, acel lucru isi va crea in creier propriile cai neuronale. Fiecare neuron invata sa se conecteze si sa se activeze impreuna cu neuronul urmator si respectivul comportament devine „instalat”.
Somnul si visul sunt componente importante ale procesului de invatare.
Somnul REM(Rapid Eye Movement- miscare ocular rapida) reprezinta modalitatea prin care subconstientul proceseaza ceea ce a trait in timpul zilei. Efectiv, el exerseaza in mod repetat pentru a fixa la nivel neurologic un patern al cunostintei recent dobandite. Este extrem de important ca el sa dispuna de informatii si de material de calitate pe care sa le invete. Daca nu i se ofera nimic specific cu care sa lucreze, va procesa absurditati.
Daca ne planificam sa preluam controlul asupra a ceea ce invatam, e necesar sa intelegem ca nu doar repetitia este importanta, este importanta si viteza. Creierul este astfel construit incat sa recunoasca paternurile, iar paternul trebuie sa fie prezentat suficient de repede pentru a fi perceput la adevarata sa valoare. Nu am putea sa urmarim filme daca acest lucru nu ar fi adevarat. Nu am fi niciodata capabili sa intelegem povestea daca am vedea doar o imagine pe zi.
Asadar, atunci cand visam, trecem in revista lucrurile de invatat, dar nu facem asta in timp real. Timpul „interior” difera de timpul pe care-l masoara ceasul prin accea ca putem sa-l dilatam ori sa-l contractam; invatam la o viteza extraordinar de mare-probabil ca in cinci minute inainte de a ne trezi putem sa facem lucruri pentru care ne-ar trebui opt ore.
In concluzie, visul reprezinta una dintre modalitatile prin care noi ne programam si ne reprogramam pe noi insine. Daca doriti sa va convingeti ca sunteti capabili sa faceti asta, incercati diseara inainte sa va culcati, sa va programati ora la care va veti trezi, fara ceas desteptator. Veti constata ca foarte aproape de acea ora va veti trezi fara ceas desteptator.
Prin urmare, daca ne putem programa sa facem un lucru marunt, sa ne trezim fara ceas desteptator, inseamna ca putem sa ne programam mintea sa faca multe alte lucruri.
Richard Bandler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *