Cum sa renunti la alcool

Sa renunti la alcool nu este o munca usoara. Ai nevoie de vointa si sustinere permanente. Insa ai putea avea sanse de reusita daca vei aplica pasii de mai jos:

Pasul 1 ; ia-ti angajamentul de a renunta la alcool.
Este pasul cel mai dificil pentru ca de obicei oamenii refuza sa accepte ca au o problema cu alcoolul. Schimbarile in stilul de viata si obiceiul de consum fac parte dintr-un proces ce se desfasoara in etape. Chiar si dupa ce ai acceptat ca ai aceasta problema, vei gasi mereu scuze ca sa continuii sa bei. Ca sa-ti usurezi situatia ai putea face un tabel in care sa treci avantajele si dezavantajele obiceiului de a bea.
Pasul 2: stabileste-ti obiective si pregateste-te pentru schimbare
Cu cat sunt mai specifice, mai masurabile aceste obiective, cu atat mai mari sunt sansele de a le atinge.
Spre exemplu, daca scopul tau este sa reduce cantitatea de alcool consumata stabileste zilele in care poti bea si ce cantitate ai voie. Apoi stabileste clar ziua data de cand incepi.
Dupa ce ti-ai stabilit obiectivele clar, fa o lista cu ce trebuie sa schimbi pentru a putea sa le atingi, ca de exemplu:
– inlatura tentatiile- arunca tot alcoolul din casa si tot ceea ce-ti aminteste de el;
– anunta obiectivul tau familiei, prietenilor, colegilor de munca si roaga-i sa te sustina prin evitarea consumului in preajma ta
– evita influenta proasta a celor care nu te sustin in atingerea obiectivului tau, cu ar fi prietenii de pahar;
– invata din experinetle trecute. Daca nu esti la prima incercare este bine sa incerci sa stabilesti ce a mers si ce nu a mers in trecut, ce ar trebui sa schimbi ca sa ai rezultatele asteptate.
Pasul 3: renunta la alcool intr-un mod sigur.
Unii oameni pot renunta la alcool singuri, altii au nevoie de supraveghere medicala. Solutia adoptata depinde de cat de mult bei, de cat de mult timp o faci si de problemele de sanatate pe care le ai.
Daca bei mult si in mod frecvent, organismul devine dependent de alcool. In momentul in care renunti la drog, corpul intra in sevraj, cele mai commune simptome fiind:
– dureri de cap;
– tremurat;
– transpiratie;
– stari de greata si de voma;
– stari de anxietate;
– crampe la stomac si diaree;
– tulburari de somn si de concentrare;
– crestrea presiunii sangelui si a batailor inimii;
Simptomele de sevraj apar la cateva ore de la intreruperea consumului si dureaza de la 1 la 5 zile.
Daca dependenta ta este severa, renuntarea la alcool nu este doar foarte neplacuta ci poate fi periculoasa putand duce la delirium trements. In acest caz trebuie sa ajungi la spital cat mai repede posibil.
Pasul 4: cere sprijin
Recuperarea este mult mai usoara cand ai persoane in jurul tau care iti acorda sprijin. Acestea pot fi familia, prietenii sau personalul de specialitate.
Poti adera la un grup de sprijin sau poti decide sa mergi la un psiholog si sa profiti de avantajele celor mai noi terapii si programe de lupta impotriva dependentei.
Pasul 5: descopera-ti un nou sens in viata
Renuntarea la alcool este un prim pas pe dumul carte recuperare. Tratamentul de dezintoxicare este urmatorul pas, dar pentru a ramane pe acest drum trebuie sa-ti construiesti un nou stil de viata in care alcoolul nu are loc. Poti face asta daca:
– ai grija de tine: mananci sanatos, te odihnesti, faci exercitii fizice care sunt foarte importante deoarece elibereaza endorfinele ceea ce determina o stare de bine si te elibereaza de stress.
– iti constriesti o retea de suport: inconjoara-te de persoane care au influenta pozitiva asupra ta si care te fac sa te simti bine;
– descopera noi hobby-uri, desfasoara actiuni de voluntariat sau munca care te face sa te simti implinit, in felul asta nu mai simti nevoia de aumple golul cu alcool;
– continua tratamentul prin participarea la grupuri de suport cum ar fi Alcoolicii anonimi sau prin urmarea unui program bine stabilit;
– cauta alte metode de a scapa de stres- alcoolul este un fals mijloc de manageriere a stresului; fa exercitii, mediteaza, bea ceaiuri.
sursa:http://www.infuziedesanatate.ro/alcoolul-nu-ti-este-prieten-afla-de-ce-si-cum-te-poti-lupta-impotriva-lui/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.