Cum să renunți la alcool

Să renunți la alcool nu este o muncă ușoară. Ai nevoie de voință și susținere permanentă. Însă ai putea avea șanse de reușită dacă vei aplica pașii de mai jos:

Pasul 1 ; ia-ți angajamentul de a renunța la alcool.
Este pasul cel mai dificil pentru că de obicei oamenii refuză să accepte ca au o problemă cu alcoolul. Schimbările în stilul de viață și obiceiul de consum fac parte dintr-un proces ce se desfășoară în etape. Chiar și după ce ai acceptat că ai această problemă, vei găsi mereu scuze ca să continui să bei. Ca să-ți ușurezi situația ai putea face un tabel în care sa treci avantajele si dezavantajele obiceiului de a bea.
Pasul 2: stabilește-ți obiective și pregătește-te pentru schimbare.
Cu cât sunt mai specifice, mai măsurabile aceste obiective, cu atât mai mari sunt șansele de a le atinge.
Spre exemplu, dacă scopul tău este sa reduce cantitatea de alcool consumată stabilește zilele în care poți bea, și ce cantitate ai voie. Apoi stabilește clar ziua și data de când începi.
După ce ți-ai stabilit obiectivele clar, fă o listă cu ce trebuie să schimbi pentru a putea să le atingi, ca de exemplu:
– înlătură tentațiile- aruncă tot alcoolul din casă și tot ceea ce-ți amintește de el;
– anunță obiectivul tău familiei, prietenilor, colegilor de muncă și roagă-i să te susțină,
– evită influența proastă a celor care nu te susțin în atingerea obiectivului tău, cu ar fi prietenii de pahar;
– învață din experiențele trecute. Dacă nu ești la prima încercare este bine să încerci să stabilești ce a mers și ce nu a mers în trecut, ce ar trebui să schimbi ca să ai rezultatele așteptate.
Pasul 3: renunță la alcool într-un mod sigur.
Unii oameni pot renunța la alcool singuri, alții au nevoie de supraveghere medicală. Solutia adoptată depinde de cât de mult bei, de cât de mult timp o faci, și de problemele de sănătate pe care le ai.
Dacă bei mult și în mod frecvent, organismul devine dependent de alcool. În momentul în care renunți la drog, corpul intră în sevraj, cele mai comune simptome fiind:
– dureri de cap;
– tremurat;
– transpirație;
– stări de greață și de vomă;
– stări de anxietate;
– crampe la stomac și diaree;
– tulburări de somn și de concentrare;
– creștrea presiunii sângelui și a bătăilor inimii;
Simptomele de sevraj apar la câteva ore de la întreruperea consumului si durează de la 1 la 5 zile.
Daca dependența ta este severă, renunțarea la alcool nu este doar foarte neplacută ci poate fi periculoasă putând duce la delirium trements. În acest caz trebuie sa ajungi la spital cât mai repede posibil.
Pasul 4: cere sprijin
Recuperarea este mult mai ușoară când ai persoane în jurul tău care îți acordă sprijin. Acestea pot fi familia, prietenii sau personalul de specialitate.
Poți adera la un grup de sprijin sau poți decide să mergi la un psiholog și să profiți de avantajele celor mai noi terapii și programe de lupta împotriva dependenței.
Pasul 5: descoperă-ti un nou sens în viață.
Renunțarea la alcool este un prim pas pe drumul către recuperare. Tratamentul de dezintoxicare este următorul pas, dar pentru a rămâne pe acest drum, trebuie să-ți construiești un nou stil de viață în care alcoolul nu are loc. Poți face asta dacă:
– ai grija de tine: mănânci sănătos, te odihnești, faci exerciții fizice care sunt foarte importante deoarece eliberează endorfinele, ceea ce determină o stare de bine și te eliberează de stres.
– îți construiești o rețea de suport: înconjoară-te de persoane care au influență pozitivă asupra ta și care te fac să te simți bine;
– descoperă noi hobby-uri, desfășoară acțiuni de voluntariat sau muncă care te face sa te simți împlinit, în felul asta nu mai simți nevoia de a umple golul cu alcool;
– continuă tratamentul prin participarea la grupuri de suport, sau prin urmarea unui program bine stabilit;
– caută alte metode de a scăpa de stres- alcoolul este un fals mijloc de manageriere a stresului; fă exerciții, meditează, bea ceaiuri.
sursa:http://www.infuziedesanatate.ro/alcoolul-nu-ti-este-prieten-afla-de-ce-si-cum-te-poti-lupta-impotriva-lui/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *