Cum te poate ajuta psihologul?

Ma bucur sa ne intalnim din nou. Rolul meu in momentul de fata este de a reflecta asupra ajutorului pe care il poate oferi un psiholog profesionist. Ma intereseaza cum anume se produce acest proces complicat, ce posibilitati si limite presupune.
Sa incepem cu expunerea unui aspect dintr-o cercetare empirica. J. Pennebaker a studiat efectul care apare cand ascultam si ne exprimam compasiunea fata de persoanele care au avut traumatisme puternice si socuri psihice. S-a constatat, ca persoanele inconjurate de o asemenea atentie se aflau intr-o forma psihofizica mai buna decat cele obligate sa se descurce singure. In urma relatarii unor intamplari importante din viata noastra, ne recapatam echilibrul necesar sanatatii proprii.
Iti voi relata acum o anecdota.Redarea ei in acest loc este foarte importanta. La psiholog vine o babuta si spune: Ma simt atat de singura, de instrainata, ca si cand n-as exista. Medicul reactioneaza spunand: Altul la rand, va rog.
Psihologul infatisat aici intr-un mod caricatural, preluat parca dintr-un cosmar, releva pregnant faptul ca nu diploma si cabinetul celui care ne ajuta determina calitatea ajutorului acordat.
S-au spus multe lucruri rele si multe lucruri bune despre asa zisii „specialisti in acordarea de ajutor”. S-au scris numeroase lucrari pe tema acordarii ajutorului. Acest proces ramane totusi,intr-o mare masura – chiar si pentru participantii insisi la contractul terapeutic – o taina, din care vom incerca sa dezvaluim putin.
Se vorbeste mult despre probleme simple si totodata rar manifestate in lumea contemporana- despre respect, ascultare atenta, reactie la lacrimi, despre absenta unei aprecieri aspre si incontestabile in relatia cu psihologul. In majoritatea cazurilor suntem obisnuiti cu o astfel de apreciere, iar lipsa ei provoaca la inceput o anumita teama sau timiditate, iar in final, o mai mare deschidere din motivatie pentru a ne preocupa de propria persoana.
Vedem in jurul nostru numeroase probleme. Adesea sesizam cu o mai mare acuitate problemele celorlati decat pe ale noastre. Ni se pare nu o data ca stim cum ar trebui sa le venim in ajutor… .
De ce asadar multimea de psihologi nu porneste pe teren si nu vindeca lumea plina de necazuri si de greutati?
Acum, cel mai important lucru este acela de a intelege pe deplin si de a accepta faptul ca ajutorul psihologului poate fi acordat si folosit eficient NUMAI CU ACORDUL PERSOANEI CARE BENEFICIAZA DE AJUTOR.
Uneori actionam impotriva propriei vointe, alteori, la rugamintea familiei, in numele binelui, al binelui celor in serviciul carora ne desfașuram activitatea. Pastrand respectul fata de individul uman, intr-un anumit sens il lipsim de independenta. Acesta nu poate sa ia decizii in mod constient si responsabil. Aceasta este o situatie „acceptabila” doar pe termen scurt, intr-o anumita etapa de dezvoltare, in care independenta deplina este contraindicata.
Oare ce se intampla daca vom discuta cine anume si in ce limite are dreptul de a stabili ceea ce este bine, benefic si necesar pentru alt om, fara a ne consulta cu acesta?
In teoria si practica ajutorului psihologic se subliniaza importanta uriasa a participarii constiintei, a colaborarii active, a energiei si a motivatiei pozitive din partea persoanei pe care o ajutam. In alte cazuri, se atrage atentia si asupra riscului aparitiei manipularii.
NU POTI AJUTA CU ADEVARAT PE CINEVA FARA CA ACESTA SA-SI EXPRIME DORINTA IN ACEST SENS.
Chiar daca se folosesc tehnicile de manipulare in scopuri benefice- dupa opinia celui care ajuta- pentru persoana ajutata, efectele acestui tip de actiune ar fi superficial si lipsite de durabilitate. Cred ca celelalte activitati, care franeaza dezvoltarea unei persoane, care o fac sa devina dependenta, nu au fost si nu vor fi numite forme de ajutor psihologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.