Cuvinte care ucid

In categoria cuvintelor care ucid sunt incluse, pe langa calomnie, defaimare, iatrogeniile si obsesia imbatranirii.
Iatrogeniile sunt boli sau suferinte psihice induse prin limbajul medical. Este o mare imprudenta sa spui unui pacient suspectat de o boala grava: „In 6 luni mori!”, celor cu o posibila suferinta oncologica , sau: „In 6 luni vei ajunge in carucior!”, celor care sunt suspectati de scleroza in placi. Mai intai, ceea ce se spune este neadevarat. Nimeni nu este Dumnezeu sa poata da o astfel de sentinta. Orice boala poate avea o evolutie imprevizibila, inclusiv o remisiune spontana.
In al doilea rand, astfel de sentinte au ca efect blocarea sistemului imunitar prin stresul generat si il priveaza pe bolnav de resursele lui naturale de aparare in fata bolii.
De ce ideea de imbatranire ne poate chiar imbatrani? Pentru ca, devenita o obsesie, ne insusim si energia specifica imbatranirii, mai propriu spus, pierdem energia specifica varstei tinere. De accea , psihologii ne sfatuiesc sa evitam aniversarile si sa ne sarbatorim doar zilele onomastice.
Se spune despre Napoleon ca ar fi scos din vocabularul sau expresia „Nu pot”. Posibil, dar nu pentru ca s-ar fi temut de energia acesteia, ci pentru a lasa supusilor impresia ca este atotputernic, ca poate face orice vrea.
Recomandarea unor psihologi de a evita si noi aceasta sintagma este motivata tocmai de blocarea energiei subsidiare.
Iata cateva sfaturi pertinente:
-Sa nu insultam pe nimeni. Daca o facem e si paguba noastra.
-Nu te desconsidera pe tine insuti. Cea ce crezi despre tine, acel ceva devii.
-Iubieste-te mai intai pe tine insuti si apoi pe ceilalti. Cine nu se poate iubi pe sine nu-i poate iubi nici pe altii.
– Nu-ti atribui epitete negative: „sunt idiot”, „sunt incapabil”.
– Nu-ti vorbi de rau copii si parintii. Aici cred ca gresim cu totii. Credem ca ii mobilizam criticandu-i aspru. In realitate, trimitem energii negative si ii descurajam.
Se stie ca blestemele parintilor adresate copiilor le fac mult rau. Este acelasi mecanism ca mai sus.
Asadar, cuvintele, emotiile, sentimentele, actiunile, filmele etc. cu continut negativ, pot fi mereu nocive pentru sanatatea noastra pentru ca:
-au o frecventa joasa;
-atrag dupa sine energiile de acelasi fel, adica pe cele joase;
-devin un atac energetic si pentru sine, si pentru cei carora le sunt adresate, perturband energia de camp a tuturor;
-campul de energie inseamna unde, iar acestea se imprastie ca un nor in jurul nostru. Este comparat cu un nor de viespi iritate care ne inconjoara si ne inteapa.
Sursa: Creierul si mintea universului- Dumitru Constantin Dulcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.