De ce introvertitii traiesc mai mult iar extravertitii cultiva prietenii in detrimentul oportunitatilor?

Introvertitul este „eu” inainte de a fi „tu”. El afirma mai mult decat chestioneaza. Introvertitul poate sa puna si el intrebari, dar egoul sau filtreaza orice consideratii care nu se potrivesc cu convingerile sale. Introvertitul isi proiecteaza dorintele asupra mediului inconjurator prin intermediul unei constiinte impregnate puternic cu eul sau. Introvertitul este centrat pe el insusi. Nu-i percepe pe ceilalti decat prin filtrul egoului sau, care il protejeaza in mod eficient de toate frustrarile existentei. Introvertitii traiesc in general mai mult decat extravertitii, pentru ca sunt mai egoisti.
Extravertitul comunica cu celalalt, este „tu” inainte de a fi „eu”. El chestioneaza mai mult decat afirma. Deschiderea sa catre ceilalti este o bogatie care are un cost energetic. Extravertitii cheltuiesc multa energie ca sa asculte lumea.
Diferenta fata de introvertit este ca extravertitul care reuseste in actiunile lui o face adesea gratie celorlalti. Extravertitul cultiva prieteniile in detrimentul oportunitatilor. Asta-i tot secretul lui!
In concluzie, orice comunicare verbala este o transmisiune de informatii care au nevoie de un canal pentru a fi vehiculate. Nu exista decat doua canale posibile:cel care trece prin egoul locutorului si cel care trece prin egoul interlocutorului. Transmisiunea introvertita distileaza o informatie filtrata prin egoul subiectului. Ea este subiectiva. Transmisiunea extravertita defineste un individ care il asculta pe celalalt fata a simti nevoia sa faca referire la propria sa experienta. Este deci obiectiva. El inregistreaza in mod obiectiv faptele care ii sunt aduse la cunostinta fara a se proiecta asupra celuilalt.
sursa:Cartea gesturilor- Joseph si Caroline Messinger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *