Depresia mascată

Depresia se instalează treptat în viața noastră și adesea glumim pe seama ei. Începe ca lipsă de chef, o ușoară lene, ca treptat să ducă la izolare, modificări ale poftei de mâncare, modificări ale somnului și lipsa interesului pentru orice fel de activitate.
Părerea despre noi este din ce în ce mai proastă și ni se pare că nu mai suntem în stare de nimic. Nu mai vedem nici o cale de a ne rezolva problemele, peisajul din jurul nostru devine alb negru, iar tristețea ne apasă din ce în ce mai tare. Credem că suferința e doar a noastră, însă îi afectează și pe cei din jur. Consolările și încurajările sunt fără rost, iar noi suntem din ce în ce mai convinși că viața nu mai merita trăită.


Depresia mascată este acea depresie ascunsă de o tulburare organică. Tabloul clinic al acestui tip de depresie este dominat de simptome somatice, cele mai frecvente fiind durerile abdominale intense cu caracter colicativ, constipație, inapetență, scădere ponderală. Alte simptome asociate sunt cefaleea, durerile lombare, palpitațiile, durerile gastro-urinare, crampele si furnicăturile. Acest tip de pacienți sunt mari consumatori de servicii medicale, prezentându-se la medici de diverse specialități, în regim de urgență, și ajung doar în final la psiholog sau psihiatru, din cauza absenței substratului organic pentru suferințele pe care le acuză. În acest caz, nu depresia este însoțită de durerea trupeasca, ci suferința trupească este însoțită de simptomele depresiei. Numele de depresie mascată se datorează simptomelor cheie, respectiv dispoziția depresivă și lentoare.
Specialiștii consideră că acest tip de depresie se apropie de ceea ce numim „depresia patimă” : consum de alcool, droguri, obsesia corpului ca un adevărat mit al modernității, certuri, divorțuri, conflicte, boli cu încărcătură depresivă. În perspectiva patristică, acest tip de depresie ar putea fi considerat o „depresie păcat”, prin abandonarea divinului din om si a iubirii divine.
Sursa: „Depresia intre stiinta si credinta”. Petronela Nistor

sursa fotografiei: internet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *