Depresia mascata

Depresia se instaleaza treptat in viata noastra si adesea glumim pe seama ei. Incepe ca lipsa de chef, o usoara lene, ca treptat sa duca la izolare, modificari ale poftei de mancare, modificari ale somnului si lipsa interesului pentru orice fel de activitate.
Parerea despre noi este din ce in ce mai proasta si ni se pare ca, nu mai suntem in stare de nimic. Nu mai vedem nici o cale de a ne rezolva problemele, peisajul din jurul nostru devine alb negru, iar tristetea ne apasa din ce in ce mai tare. Credem ca suferinta e doar a noastra, insa ii afecteaza si pe cei din jur. Consolarile si incurajarile sunt fara rost, iar noi suntem din ce in ce mai convinsi ca viata nu mai merita traita.


Depresia mascata este acea depresie ascunsa de o tulburare organica. Tabloul clinic al acestui tip de depresie este dominat de simptome somatice, cele mai frecvente fiind durerile abdominale intense cu caracter colicativ, constipatie, inapetenta, scadere ponderala. Alte simptome asociate sunt cefalea, durerile lombare, palpitatiile, durerile gastro-urinare, crampele si furnicaturile. Acest tip de pacienti sunt mari consumatori de servicii medicale, prezentandu-se la medici de diverse specialitati, in regim de urgenta, si ajung doar in final la psiholog sau psihiatru, datorita absentei substratului organic pentru suferintele pe care le acuza. In acest caz,nu depresia este insotita de durerea trupeasca, ci suferinta trupeasca este insotita de simptomele depresiei. Numele de depresie mascata se datoreaza simptomlor cheie, respectiv dispozitia depresiva si lentoare.
Specialistii considera ca acest tip de depresie se apropie de ceea ce numim „depresia patima” : consum de alcool, droguri, obsesia corpului ca un adevarat mit al modernitatii, certuri, divorturi, conflicte, boli cu incarcatura depresiva. In perspectiva patristica, acest tip de depresie ar putea fi considerat o „depresie pacat”, prin abandonarea divinului din om si a iubirii divine.
Sursa: „Depresia intre stiinta si credinta”. Petronela Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.