Depresia, tratament si ingrijire

Abordarea terapeutica a depresiilor si a problematicii depresive in adolescenta se inscrie intr-un paradox, ceea ce explica dificultatea, specificitatea si importanta tratamentului.
Intradevar, primul obiectiv al ingrijirii este acela de a obtine o diminuare sau chiar o disparitie a simptomelor :
Cele mai invalidante ; lentoarea, retragerea,dezinteresul, iritabilitatea majora care blocheaza relatiile sociale etc.
– Cele mai dureroase: suferinta morala, devalorizarea , idea de culpabilitate etc,
– Cele mai amenintatoare: idei sau planuri suicidare.


Dar obiectivul primordial al terapeutului trebuie sa fie acela de a redinamiza, a revitaliza si a relansa procesul psihic al acestei varste. Acest travaliu psihic il confrunta pe adolescent cu afecte de tristete, de proasta dispozitie, de deprimare sau chiar depresie, cu tot ceea ce caracterizeaza trasatura acestei disforii puberare in care capacitatea de a face diferenta, toleranta la frustrare, pierderile acceptate sunt elemente ce fac parte din mizele psiho-dinamice: multi adolescenti, daca nu chiar toti, fac la un moment dat cunostinta cu “deprimarea”.
Tratamentul depresiei in adolescenta n-ar trebui sa se limiteze doar la sedarea simptomelor(importante,desigur), ci si sa se preocupe de recunoasterea si favorizarea reluara procesului de maturizare, propriu acestei varste, proces care include o componenta cu afecte depresive.
Proasta dispozitie, tristetea,au un potential pozitiv si favorabil, deoarece aceste afecte permit eului adolescentului deprimat temporar sa se angajeze intr-un proces de dezinvestire-renuntare si sa depaseasca teama unei prabusiri depresive. Daca ulterior vor aparera noi perioade de depresie,adolescentul va sti sa le depaseasca datorita vechilor sale experiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.