Doliul este dureros si iti va schimba viata, dar nu te va invinge

Alege sa te vindeci.

In primul rand, atunci cand estimezi drumul care iti sta inainte, trebuie sa stii ca doliul este dureros si iti va schimba viata, dar nu te va invinge. Acum durerea este vie si atat de puternica incat iti taie rasuflarea, dar nu va fi mereu asa.
Acum nici nu vrei sa te gandesti ca va trece; jalea dupa pierderea cuiva este atat de acuta incat nici nu te lasa sa iti doresti sa treaca.
In plus, mai simti uneori ca lumea, asa cum a fost pana acum, s-a schimbat si asta te doare si te manie, mai ales cand vezi ca pentru cei din jur, viata nu se opreste in loc.
Dar ce trebuie sa stii acum, este ca doliul este un proces de adaptare. De fapt, doliul seamana foarte mult cu amputarea unui picior.
Imagineaza-ti ca ai avut un accident, si singura cale de a-ti salva viata este amputarea unui picior.
Operatia are loc repede, fara consimtamantul tau. La inceput,imediat dupa operatie nici nu vrei sa te gandesti cum o sa fie fara un picior, nu vrei sa accepti, esti furios ca ti l-au taiat fara acordul tau, dar nu ai de ales. S-a intamplat. Esti schiop. Dar din acel moment, poti sa alegi sa recunosti ca ai o rana si sa o ingrijesti bine pana se va vindeca, sau poti sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic, ca nu e nici o rana.
Daca vei alege sa te minti pe tine insuti si sa te comporti ca si cum nu s-a intamplat nimic, folosind medicamente ca sa iti amortesti durerea, daca vei refuza sa schimbi pansamentele, sa iei antibiotice si sa stai la pat, rana se va infecta, si iti va afecta tot corpul.
Daca, in schimb, o vei lua pe drumul greu spre vindecare, vei suferi mult, te va durea, dar pana la urma, te vei vindeca. Vei avea o cicatrice toata viata, si vei fi mereu cel cu un singur picior, dar in rest vei fi sanatos, si, cu timpul vei vedea ca se poate trai si cu un singur picior. Da, vor fi mereu momente cand te vei privi in oglinda si-ti vei dori sa fii si tu ca toti ceilalti,dar acele momente nu te vor defini in totalitate, si vei fi evitat sa fii consumat de infectie.
Am facut analogia cu piciorul amputat pentru ca e important sa stii ca se poate trece prin doliu intr-un fel sanatos, dar si intr- un fel toxic. Si primul pas catre vindecare, este constientizarea impactului pe care doliul il are asupra ta.
Sursa: Drum prin doliu- Anca Mogos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *