Episodul depresiv major-simptome

Elementul esential al episodului depresiv major il constituie o perioada de cel putin doua saptamani in cursul careia exista, fie dispozitie depresiva, fie pierderea interesului sau placerii pentru aproape toate activitatile. La copii si adolescenti, dispozitia poate fi mai curand iritabila decat trista . In acest interval vor aparea modificari in apetit sau greutate, energie scazuta, sentimente de inutilitate sau culpa, dificultate in gandire, idei recurente de moarte sau idei, planuri ori tentative de suicid.Simptomele persista in cea mai mare parte a zilei aproape in fiecare zi. Episodul e acompaniat de detresa sau deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare.
Dispozita, intr-un episod depresiv major este descrisa adesea de catre persoana respectiva ca aceasta fiind depresiva, trista, disperata,descurajata sau ca „fara chef”.
Unii indivizi pun accentul mai ales pe acuzele somatice decat pe descrierea sentimentelor de tristete. Multi indivizi relateaza sau manifesta o stare de iritabilitate crescuta (furie, blamarea altora frustrare, la copii si adolescenti apare dispozitia capricioasa…)
Pierderea interesului sau placerii este aproape totdeauna prezenta intr-un grad oarecare. Indivizilor „nu le mai pasa de nimic”. La unii indivizi exista o reducere semnificativa de la nivelul anterior a interesului sau dorintei sexuale.
Apetitul este de regula redus la unii pe cand la altii poate aparea apetitul crescut si pot dori compulsiv anumite alimente.
Cea mai comuna perturbare a somnului, asociata cu un episod depresiv major este insomnia.
Sentimentul de inutilitate sau de culpa asociat cu un episod depresiv major poate include aprecieri negative asupra propriei valori. Multi indivizi acuza deteriorarea capacitatii de a gandi, de a se concentra ori de a lua decizi. Frecvent exista ganduri de moarte, ganduri de suicid ori tentative de suicid.
Episoadele depresive majore urmeaza adesea unor stresori psihosociali (de ex.moartea unei fiinte iubite, separarea maritala, divort).Nasterea unui copil poate precipita un episod depresiv major. De obicei femeile sunt expuse unui risc semnifcativ mai mare decat barbatii de a prezenta episoade depresive majore la un moment dat in cursul vietii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *