Episodul depresiv major-simptome

Elementul esențial al episodului depresiv major îl constituie o perioadă de cel puțin două săptămâni în cursul căreia există, fie dispoziție depresivă, fie pierderea interesului sau plăcerii pentru aproape toate activitățile. La copii și adolescenți, dispoziția poate fi mai curând iritabilă decât tristă . În acest interval vor apărea modificări în apetit sau greutate, energie scăzută, sentimente de inutilitate sau culpă, dificultate în gândire, idei recurente de moarte sau idei, planuri ori tentative de suicid. Simptomele persistă în cea mai mare parte a zilei aproape în fiecare zi. Episodul e acompaniat de detresă sau deteriorare semnificativă in domeniul social, profesional sau în alte domenii importante de funcționare.
Dispoziția, într-un episod depresiv major este descrisă adesea de către persoana respectivă ca aceasta fiind depresivă, tristă, disperată, descurajată sau ca „fără chef”.
Unii indivizi pun accentul mai ales pe acuzele somatice decât pe descrierea sentimentelor de tristețe. Mulți indivizi relatează sau manifestă o stare de iritabilitate crescută(furie, blamarea altora frustrare, la copii și adolescenți apare dispoziția capricioasă…)
Pierderea interesului sau plăcerii este aproape întotdeauna prezentă într-un grad oarecare. Indivizilor „nu le mai pasă de nimic”. La unii indivizi există o reducere semnificativă de la nivelul anterior a interesului sau dorinței sexuale.
Apetitul este de regulă redus la unii pe când la alții poate apărea apetitul crescut și pot dori compulsiv anumite alimente.
Cea mai comună perturbare a somnului, asociată cu un episod depresiv major este insomnia.
Sentimentul de inutilitate sau de culpă asociat cu un episod depresiv major poate include aprecieri negative asupra propriei valori. Mulți indivizi acuză deteriorarea capacității de a gândi, de a se concentra ori de a lua decizi. Frecvent există gânduri de moarte, gânduri de suicid ori tentative de suicid.
Episoadele depresive majore urmează adesea unor stresori psihosociali (de ex. moartea unei ființe iubite, separarea maritală, divorț).Nașterea unui copil poate precipita un episod depresiv major. De obicei femeile sunt expuse unui risc semnifcativ mai mare decât barbații de a prezenta episoade depresive majore la un moment dat în cursul vieții lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.