Este furia controlabilă?

Putem să ne stăpânim furia sau ea se declanșează voluntar? Cu siguranță avem senzația că furia ne scapă de sub control. Odată ce a pus stăpânire pe corpul nostru, nu putem răsuci un buton din cap, după care să devenim perfect calmi si raționali. Dar Seneca spunea ca există un punct, chiar la începutul momentului emoțional, când avem de ales. Furia este stârnită de o judecată pe care o emitem asupra unei situații. Seneca spunea că judecata este, în mod tipic, una de genul „Am fost rănit de cineva, se cuvine să mă răzbun”. Este posibil ca această judecată să fi devenit o obișnuință adânc înrădăcinată, astfel încât să nu fim conștienți de faptul că este o judecată, și nu un obiectiv.
Tot Seneca, sugerează tehnici de stăpânire a furiei pe termen scurt si pe termen lung. Printre punctele fixe pe termen scurt, în primul rând, află care iți sunt factorii declanșatori, să vedem ce anume ne provoacă în mod deosebit… Nu toți oamenii sunt răniți în aceleași puncte; așa că trebuie sa știi ce parte din tine este slabă, astfel încât să îți poți oferi mai multă protecție.
În al doilea rând, atunci când simți că se lasă ceața roșie, ia-ți un time-out – un răstimp de odihnă, după cum se exprimă specialiștii in controlul furiei: „Cel mai tare leac al furiei este sa aștepți”, scrie filosoful stoic roman, „astfel încât furia inițială pe care o stârnește poate să se stingă, iar ceața care întuneca mintea poate să se risipească”.
În al treilea rând, încearcă să zâmbești, în loc să te încrunți : ” Expresia feței să ne fie relaxată, glasul mai domol, pașii cât mai măsurați; puțin câte puțin, trăsăturile exterioare le modelează pe cele dinlăuntru„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.