Este furia controlabila?

Putem sa ne stapanim furia sau ea se declanseaza voluntar? Cu siguranta avem senzatia ca furia ne scapa de sub control. Odata ce a pus stapanire pe corpul nostru, nu putem rasuci un buton din cap, dupa care sa devenim perfect calmi si rationali. Dar Seneca spunea ca exista un moment, chiar la inceputul momentului emotional, cand avem de ales. Furia este starnita de o judecata pe care o emitem asupra unei situatii. Seneca sunea ca judecata este, in mod tipic, una de genul „Am fost ranit de cineva, se cuvine sa ma razbun”.Este posibil ca aceasta judecata sa fi devenit o obisnuinta adanc inradacinata, astfel incat sa nu fim constienti de faptul ca este o judecata, si nu un obiectiv.
Seneca sugereaza tehnici de stapanire a furiei pe termen scurt si pe termen lung. Printre punctele fixe pe termen scurt, in primul rand, afla care iti sunt factorii declansatori, sa vedem ce anume ne provoaca in mod deosebit… Nu toti oamenii sunt raniti in aceleasi puncte; asa ca trebuie sa stii ce parte din tine este slaba, astfel incat sa iti poti oferi mai multa protectie.
In al doilea rand, atunci cand simti ca se lasa ceata rosie, ia-ti un time-out – un rastimp de odihna, dupa cum se exprima specialistii in controlul furiei: „Cel mai tare leac al furiei este sa astepti”, scrie Seneca, „astfel incat furia initial ape care o starneste poate sa se stinga, iar ceata care intuneca mintea poate sa se risipeasca”.
In al treilea rand, incearca sa zambesti, in loc sa te incrunti : ” Expresia fetei sa ne fie relaxata, glasul mai domol, pasii cat mai masurati; putin cate putin, trasaturile exterioare le modeleaza pe cele dinlauntru„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *