Fobia sociala – frica de a fi in centrul atentiei

Fobia sociala este caracterizata de anxietate fobica si de evitarea situatiilor sociale sau de performanta. Este vorba despre frica de a fii in centrul atentiei, de a face ceva penibil si de a fi perceput ca fricos. In centrul acestei tulburari se afla o teama fundamentala de evaluare negativa. Atat probabilitatea, cat si consecintele daunatoare anticipate ale evaluarii negative sunt exagerate. Fobia sociala, pentru multe persoane este o stare cronica si incapacitanta, cu o morbiditate semnificativa in ceea ce priveste disconfortul personal, esecul de a dobandi un potential social, occupational si personal maxim.
Simptomele cele mai suparatoare sunt cele mai vizibile pentru ceilalti: se inrosesc,transpira sau tremura. Evitarea este cel mai clar simptom comportamental al fobiei sociale. Multi pacienti vor evita pe cat posibil situatiile de care se tem. Situatiile care implica o reala sau posibila intrare in atentia celorlalti pot, de asemenea sa declanseze anxietatea ( de ex. statul la rand, folosirea transportului in comun, utilizarea telefonului cand sunt altii in jur, mancatul sau bautul in public, locurile aglomerate…) Cei mai multi pacienti cu fobie sociala se tem de mai multe situatii.
Fobia sociala poate fi confundata cu agorafobia, deoarece multe situatii de acelasi tip vor fi evitate.Totusi, cognitiile fundamentale, motivele de evitare difera. Persoana care sufera de fobie sociala nu suporta centrele comerciale, trenurile aglomerate etc. din cauza riscului de a fi atent studiata si a dificultatii de a scapa in cazul in care s-ar face de ras. Persoana cu agorafobie nu suporta aceleasi situatii din cauza dificultatii de a scapa in eventualitatea ranirii fizice. O persoana cu agorafobie considera ca e o situatie inspaimantatoare atunci cand e lasata singura, pe cand o persoana cu fobie sociala nu are nici o problema in asemenea situatie.
Obiectivele tratamentului sunt reducerea simptomelor si imbunatatirea functionalitatii precum exersarea abilitatilor sociale,terapia cognitiv- comportamentala si hipnoterapie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.