Hipnoterapia in astmul bronsic

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor perioade scurte in care se produce o rezistenta la intrarea aerului in bronhii, fapt ce creaza subiectului senzatia de sufocare. Episoadele acute apar, in general, la persoane hiperreactive la anumiti stimuli din ambianta si sunt insotite de o dificultate specifica la expiratie, uneori tusea fiind singurul simptom, mai ales la copii. Indivizii care sufera de astm prezinta o sensibilitate excesiva, atat fata de anumite substante iritante dn mediu, cat si la stresul si frustrarile produse de evenimentele vietii cotidiene.
Rees(1956)a studiat 441 de subiecti astmatici pe care i-a comparat cu 321 de subiecti-martori si a constatat ca in cadrul primului grup, anxietatea,timiditatea, hipersensibilitatea si trasaturile obsesive prezentau scoruri semnificativ mai ridicate.
Printre factorii precipitatori de natura emotionala cel mai frecvent intalniti sunt: anxietatea cu supraincordare, frustrarea, mania, resentimentul, umilinta, depresia si vinovatia.
Autorul mentionat a gasit in cadrul grupului de asmatici urmatorii factori etiologici: cauze psihologice in proportie de 70%, infectii in proportie de 68%, iar agentii alergogeni doar in proportie de 36%.
Deoarece factorii psihologici au o importanta atat de mare in etiologia atacurilor de astm, hipnoterapeutul trebuie sa investigheze o serie de aspecte legate de istoria vietii pacientului, inainte de a se construi demersul psihoterapeutic.
Hipnoza poate contribui la reducerea anxietatii si tensiunii legate de problemele respiratorii,la intarirea Eului,la cresterea increderii in propriile posibilitati de a face fata problemei. Cu cat crizele sunt mai favorizate de factorii psihici, cu atat hipnoza va avea o eficienta mai mare, pronosticul va fi mai bun, desi astmul are in etiologia lui si factori organici: bronsite, alergii, tulburari vasculare.
In cursul psihoterapiei astmului bronsic, scaderea anxietatii produse de senzatia de sufocare prezinta o mare importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.