Hipnoterapia in balbism (Logonevroza)

Persoanele care sufera de balbism trebuiesc tratate cat mai timpuriu, pentru ca daca patternul de vorbire defictar s-a instalat, acesta este mai dificil de restructurat.
Aceste persoane traiesc tensionat defectul lor, si actul vorbirii ii face irascibili si anxiosi. Aceasta tensiune determina incordarea suplimentara a muschilor laringelui, a gatului, a fetei, ai limbii si ai buzelor si uneori chiar ai muschilor antrenati in respiratie. Cu cat pacientul se „straduieste” mai mult sa depaseasca tulburarea, el nu face decat sa-si amplifice spasmele musculare, ceea ce ii amplifica deficienta. Cercul acesta vicios se prelungeste, iar subiectul ajunge foarte curand sa dezvolte o logofobie ( teama de a vorbi). Terapia logofobiei la copii mici consta in exercitii logopedice.
Psihoterapia logonevrozei are drept obiective eliminarea simptomului si reducerea anxietatii si a unor tulburari de personalitate aparute ca o consecinta a logonevrozei.
In desfasurarea tratamentului, terapeutul va administra sugestii cu caracter general de calm, relaxare,destindere fizica si psihica, cresterea increderii in sine si intarirea Eului; in acest sens, un rol important il au sugestiile centrate pe inlaturarea sentimentului de inferioritate si imbunatatirea imaginii de sine a pacientului. Este absolut necesara revizuirea atitudinii fata de propria deficienta.
Un aspect foarte important in tratamentul balbismului este cel referitoar la motivarea pacientului pentru terapie. Ca cat acesta este mai motivat, cu atat cresc sansele de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.