„Imbraca-te calduros!”- Educatie ipohondra din partea parintilor

Supraprotectia din partea parintilor, cu teama frecvent exprimata ca micutul s-ar putea imbolnavi, favorizeaza o focalizare excesiva a atentiei asupra subiectelor legate de sanatate si de boala. Multi oameni ipohondri au fost atentionati mult prea frecvent, inca din copilarie, de catre parinti anxiosi si supraprotectori, asupra posibilelor pericole pentru sanatate. Sfaturi precum „Imbraca-te calduros, ca sa nu racesti” sau „Du-te la medic, daca tusesti atat de tare” pot fi expresia unor ingrijorari parintesti normale, sau prin frecventa si intensitatea lor, pot reflecta temerile legate de sanatate ale unor oameni care sufera de o tulburarede anxietate generalizata.
Parintii care la cea mai mica raceala transforma locuinta intr-un mic sanatoriu le intaresc copiilor teama ca pot dezvolta rapid o pneumonie.
In spatele fricii de boala legate de copii se afla adesea frica de pierdere a parintilor sau sentimente de vinovatie cauzate de gandul ca nu s-au ocupat indeajuns de sanatatea copiilor.
Multi parinti le transmit copiilor mult prea rar ideea ca simptomele fizice usoare pot fi suportate si fara tratament medical si ca ele dispar de la sine. Nu e nevoie ca la orice raceala si la orice diaree usoara sa fie chemat medicul, sa se elibereze o scutire medicala de la orele de educatie fizica sau sa se dea „interdictia de a iesi din casa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *