
Aparitia unor situatii noi de viata care genereaza inadaptare, disconfort psihic si fizic, relatii conflictuale cu ceilalti, traume din prezent sau trecut, nemultumiri legate de performantele profesionale, ar putea fi cateva motive de a ajunge sa cauti un cabinet de psihoterapie sau consiliere. Cu alte cuvinte, psihologul este cautat atunci cand apare o sursa de nefericire, neimplinire, un simptom sau atunci cand cineva simte o dorinta de schimbare, de maturizare.
In ce consta psihoterapia individuala?
O psihoterapie ofera un spatiu de intalnire si regasire interioara, un spatiu de dialog verbal si nonverbal. Acest spatiu se vrea liber si fara constrangeri ideologice, lipsit de prejudecati.
Pentru fiecare persoana, se dedica un timp, de fiecare data acelasi, in care terapeutul ii acorda intreaga sa atentie. Toate problemele, ideile, emotiile, fanteziile clientului isi gasesc dreptul la exprimare, analiza si intelegere. Scopul este ca in relatie cu terapeutul, clientul sa isi poata da raspunsurile potrivite. Durata terapiei poate varia in functie de fiecare caz si de nevoile fiecaruia.
Cu ajutorul psihoterapiei oamenii reusesc sa depaseasca blocaje generate de situatii din trecut si isi creaza strategii noi de a face fata situatiilor in care se gasesc.