In pomul tau ce roade cresc?Stiu foarte putine despre pomi. Intr-o vara, am plantat diferite tipuri de arbori in spatele casei, dar pentru ca atunci cand i-am pus in pamant, nu aveau roade, puteam sa-I confund cu usurinta. Prin urmare, am pus o eticheta pe fiecare dintre ei, ca sa-i pot identifica.
Cand au inceput sa dea roade, n-am mai avut nevoie de etichete pentru identificarea lor. Stiam care cum erau, datorita roadelor ce atarnau pe ramurile lor. La fel si cu vietile noastre. Cei din jur stiu ce fel de oameni suntem dupa „roadele” pe care le dam in viata noastra de zi cu zi.
Iata un adevar important de avut in vedere: asa cum un pom nu poate da roade ce nu-i sunt specifice, nici noi nu putem. Cu alte cuvinte, noi oamenii, nu putem produce in vietile noastre decat roade inrudite cu caracterul pe care-l avem. Nimeni nu e atat de abil, incat sa poata avea constant rezultate in care nu crede sau care nu ii stau in fire.
In urma cu cativa ani, am citit o povestire adevarata ce ilustreaza minunat afirmatia precedenta. Timp de patru decenii, Berlinul de Est a fost controlat de comunisti. Berlinul de Vest a fost liber. Intr-o zi, niste oameni din Berlinul de Est au luat un camion cu gunoi si l-au descarcat in Berlinul de Vest. Cetatenii de aici, din Berlinul de Vest s-ar fi putut razbuna facand acelasi lucru. In schimb, ei au luat un camion incarcat cu paine, conserve si lapte si au descarcat alimentele, aranjandu-le cu grija, in Berlinul de Est. In varful gramezii cu alimente au asezat un biletel pe care scria:”Fiecare ofera ce are.”
Dumneavoastra ce aveti de oferit? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa va ganditi ce roade produceti. E trist sa-ti dai seama ca multi oameni au nevoi pe care foarte putini le pot satisface. Motivul? Majoritatea indivizilor sunt, mai degraba, preocupati sa culeaga roade, in loc sa produca. E mai usor sa fii consumator decat producator. Si mai sunt unii oameni care se tem sa nu rodeasca intr-atat, incat sa ajunga neroditori. Iar cei care se tem sa-si imparta roadele constata ca cele pe care le pastreaza pentru ei sunt insuficiente pentru supravietuire.
Pentru a da roade, omul trebuie sa fie disciplinat si curatat de uscaturi. Suntem rodnici doar daca suntem disciplinati. Curatarea mladitelor uscate ne mentine fertili.
Asadar, ce fel de roade da pomul tau?
John C. Maxwel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *