In trupul si creierul anxiosului, nu exista deosebire intre a se gandi la o problema si a o avea.

Sad woman with gift boxes

Nelinistea este o stare sufleteasca ce apartine familiei anxietatii, care ii corespunde ca „emotie puternica”, uneori atat de puternica, incat devine maladiva. Nelinistea, la randul ei, ca stare sufleteasca, este mai usoara, mai subtila, mai mobila si mai omniprezenta decat anxietatea. Numerosi termeni descriu in toate limbile cele o mie si una de fatete ale acestor stari sufletesti de neliniste: ne putem simti tracasati, zbuciumati, ingrijorati,inspaimantati,stresati,preocupati.
Dintre starile sufletesti, nelinistea este poate cea mai discreta la exterior.Cea care se citeste cel mai putin pe chipul nostru sau in gesturile noastre, care nu ne impiedica aproape nciodata sa ducem o viata normala, sa radem sa zambim, fiind in acelasi timp zbuciumati cum numai cei apropiati stiu ca putem fi.
Exista un univers al spaimelor in fiecare dintre noi, care nu asteapta decat sa se trezeasca la cea mai neinsemnata ocazie, sau la cea mai mica slabire a vigilentei noastre.
Ca toate starile sufletesti, nelinistea salasluieste in corp: gat strans,apasare in piept si respiratia intretaiata, muschii incordati uneori pana la durere, in ceafa, spate…
De ce suntem atat de nelinistiti?
Mai multe studii gasesc o stransa legatura intre sentimentul de responsabilitate personala si starile sufletesti de neliniste. Foarte multe evenimente de viata ne framanta si asta datorita faptului ca noi credem ca trebuie sa actionam fata de ele prin;”trebuie sa o fac”. Si atunci cand nu reusesc, isi spun:”Ar fi trebuit sa o fac”. Framantarile pricinuite de grji, apoi framantarile pricinuite de regrete.
In trupul si creierul anxiosului, nu exista deosebire intre a se gandi la o problema si a o avea.
Ceea ce face ca nelinistea noastra sa dureze este faptul ca o intretinem izolandu-ne in convingerile noastre. Devenim intoleranti fata de alte viziuni asupra lumii. Cand suntem prinsi in capcana starilor sufletesti anxioase, tindem sa resimtim stupefactie sau manie fata de cei veseli, cei lipsiti de griji si de alti optimisti: acestia sunt vazuti doar ca niste persoane carora le lipseste ceva, de exemplu inteligenta sau luciditatea, si nu ca pe niste persoane care au ceva in plus fata de noi, de exemplu aptitudinea pentru fericire. Eu am ceva mai bun de facut decat sa ma bucur: „sa fiu nelinistit. E mai important, e mai util!”
Christophe Andre
Starile sufletesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.