Intoxicarea cu suferinta

Lumea este atrasa bolnavicios de patrunderea in mediul suferintei, al durerii, al mortii prin mijlocul stirilor, povestilor, al relatarilor de orice fel. Dar ce stiu oamenii cu adevarat despre durere? Ce stiu ei despre intoxicarea cu suferinta? Cat cunoastem despre duhul otravit al mortii pe care-l inhalam privind de exemplu un accident, sau si mai „nevinovat”, uitandu-se la un film unde sunt scene de mare durere.
Cine a pregatit omul in vreun fel pentru ca sa stie cum sa scape de virusul intristarii care face ravagii inlauntrul inimii? Cati stiu sa mai faca preventia si terapia intristarii?
De ce sa transformam durerea intr-o otrava pentru unii ce o vor ingurgita fara sa stie ce fac si fara sa aiba la indemana mijlocul adecvat de a se proteja?
Sfantul Ioan Scararu spune ca „avem nevoie de mult discernamant ca sa stim cand trebuie sa stam pe loc si in ce lucruri si cand sa ne retragem „.
Sfantul Siluan Athonitul spune ca „pentru a avea pace in suflet trebuie sa fii cumpatat si infranat. Caci iute se pierde pacea… Nu trebuie sa fii curios si iscoditor”.
Cei curiosi, neintariti sufleteste, doritori sa priveasca prin gaura cheii iadului, fara sa stie ca astfel vor cadea indurerati in judecare, in critica, in ingrijorare, in spaime chiar, isi ranesc sufletul si mintea. V-ati gandit vreodata la lucrul acesta? Nu cred. Asa cum nu s-au gandit nici altii. Spunea cineva „caci precum molia roade haina si cariul lemnul, asa intristarea mananca sufletul omului”.
S-au intamplat si se intampla multe nenorociri in lume. Sunt sigura ca a afla despre ele sunt foarte necesare daca suntem intariti psihic si sufleteste si avem nadejde in Dumnezeu, altfel devin nocive, caci este cu neputinta sa nu provoace intristare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.