Mania- uratenia chipului si sufletului

Nu exista o infatisare mai tulbure decat a celui manios. Mania a uratit cele mai frumoase chipuri, transforma cele mai calme priviri in unele furioase, orice farmec il paraseste pe omul manios. Venele se umfla, pieptul este zguduit de o respiratie deasa, izbucnirea salbatica a glasului va face gatul sa se intinda, articulatiile sunt tremuratoare, mainile agitate si apare un neastampar al intregului corp.
Cum crezi ca este in interior sufletul a carui imagine exterioara este atat de urata? Cu mult mai groaznica decat exteriorul, mai violenta, mai incordata, pornirea agresiva, gata sa izbucneasca. Asa cum este infatisarea dusmanilor sau a fiarelor ude de sangele celor ucisi sau cand merg sa ucida, asa sa ne inchipuim mania.
Sextius spunea ca unor persoane manioase le-a folosit sa se priveasca in oglinda. Le-a ravasit o asemenea schimbare, ca si cum, trezite la realitate, nu s-ar mai fi recunoscut. Si cat de putin din adevarata uratenie reflecta imaginea in oglinda!
Daca sufletul s-ar putea arata si daca si-ar reflecta imaginea in ceva, ne-am tulbura cand l-am privi negru si murdar, fierband, diform si umflat. Si acum ii este mare uratenia, iesind la suprafata prin oase si carne, dar ce ar fi daca s-ar arata gol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.