Mituri si idei intelese gresit

Doresc sa precizez ca toata hipnoza este esentialmente autohipnoza. Unul dintre adevaratii pionieri ai hipnozei moderne, dr. Milton Erickson, a facut aceasta afirmatie cu multi ani in urma. Ideea e ca hipnoza se bazeaza pe sugestibilitate; si trebuie sa fii dispus sa accepti sugestiile, altfel nu va exista asa-numita stare de transa. Asta nu inseamna ca hipnoterapeutul nu este capabil sa inlature orice bariera pe care ai avea-o; dar ramane valabila ideea ca tu esti cheia catre o sedinta hipnotica de succes. Totusi exista inca numeroase mituri si idei intelese gresit ce merita a fi explicate.

Mit: Eu nu pot fi hipnotizat
Exista oameni care cred ca nu pot fi hipnotizati, dar acest lucru este incorect. Oricine, sau aproape oricine, poate fi hipnotizat. Hipnoza necesita capacitate de concentrare; prin urmare, singurii oameni care nu sunt predispusi la hipnoza sunt cei aflati sub inteligenta medie si cei care au probleme de concentrare.

Mit: Imi voi pierde controlul
Unul dintre cele mai comune mituri consta in ideea ca o persoana va face sub hipnoza lucruri pe care altfel nu le-ar face. Oricine a vazut sau auzit de spectacolele de hipnoza pe scena iti va spune ca subiectii latrau si faceau alte lucruri pe care nu le-ar face in mod normal. Ideea este urmatoarea: poate ca ei nu se comporta asa in mod uzual, insa ar face-o daca s-ar putea ascunde in spatele unor scuze.
Sa va dau un exemplu; exista oameni care isi doresc cu adevarat sa fie amuzanti, animatori, sa se afle in centrul atentiei, dar le este teama de respingere. Si daca vor esua? Daca nu sunt amuzanti? Si daca le va fi teama odata ajunsi pe scena? Intelegeti ideea. Tipul de personalitate ofera subiectul perfect pentru hipnotizatorul de scena. Desi aceste persoane se ascund in spatele plasei de siguranta a hipnotizatorului care ii „determina” sa faca anumite lucruri, ei pot astfel sa „se produca” in moduri in care si-au dorit intotdeauna. Ganditiva astfel: daca persoana se ofera voluntar, oare nu este deja dispusa sa joace acel rol?
Hipnotizatorii de scena sunt extrem de priceputi sa-si aleaga subiectii dintre voluntari. Mai mult, ei sunt maestrii in detectarea acelor indicii subtile ce prezic nivelul de cooperare al voluntarului.
Adevarul este ca nu ai nevoie de hipnoza pentru a obtine acelasi comportament pe care il poti observa pe scena.
Totusi, intreaga idee ca o alta persoana are control asupra ta nu-si are locul intr-o sedinta de autohipnoza, deoarece tu esti atat hipnotizatorul, cat si subiectul.

Mit: Doar cei slabi de inger pot experimenta hipnoza

Unii cred ca hipnoza este ceva ce numai cei slabi de inger pot experimenta. De fapt, este exact invers.

Mit: Hipnoza inseamna doar somn profund
Multe persoane afirma dupa transa, cum ca nu a fost de fapt hipnoza. Aceasta dovedeste falsitatea mitului conform caruia hipnoza inseamna somn profund. Intr-adevar, veti descoperi ca, daca trebuie sa deschideti ochii dintr-un anumit motiv, veti face asta, iar mintea va fi mai clara decat daca ati fi fost in asa numita stare de „constiinta normala”, ca sa nu mai vorbim de somnul profund. In aceasta stare sunteti mult mai pregatiti sa raspundeti in mod corespunzator cerintelor mediului.

Detineti intotdeauna controlul!

Desi am demontat acum cele mai comune mituri despre hipnoza, trebuie sa stiti chiar de la inceput ca detineti intotdeauna controlul. Puteti sa puneti capat unei sedinte de hipnoza, oricand alegeti. Indiferent ca e vorba de o sedinta sub indrumarea mea sau de o experienta condusa de altcineva.
Pur si simplu deschideti ochii si puteti face ca sedinta de hipnoza sa ia sfarsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.