Mituri și idei înțelese greșit

Hipnoza este o experiență interesantă. Hipnoza reprezintă tratamentul primordial pentru minte si corp, însă în ciuda avantajelor ei, este foarte puțin folosită. Cuvintele potrivite, rostite la momentul potrivit, va ajuta mintea să controleze corpul. Hipnoza folosește puterea cuvintelor pentru a face o schimbare. Puteți schimba un obicei, un comportament, o atitudine sau un simptom fizic.
De-a lungul experienței hipnotice, dumneavoastră dețineti controlul. Dumneavoastră sunteți cel care ia deciziile.

Doresc să precizez că toată hipnoza este esențialmente, autohipnoză. Unul dintre adevărații pionieri ai hipnozei moderne, dr. Milton Erickson, a făcut această afirmație cu mulți ani în urmă. Ideea e că hipnoza se bazează pe sugestibilitate; și trebuie să fii dispus să accepți sugestiile, altfel nu va exista așa-numită stare de transă. Asta nu înseamnă că hipnoterapeutul nu este capabil să înlăture orice barieră pe care ai avea-o; dar rămâne valabila ideea că tu ești cheia către o ședință hipnotică de succes. Totuși, exista încă numeroase mituri și idei înțelese greșit ce merită a fi explicate.

Mit: Eu nu pot fi hipnotizat
Există oameni care cred că nu pot fi hipnotizați, dar acest lucru este incorect. Oricine, sau aproape oricine, poate fi hipnotizat. Hipnoza necesită capacitate de concentrare; prin urmare, singurii oameni care nu sunt predispuși la hipnoză sunt cei aflați sub inteligență medie, și cei care au probleme de concentrare.

Mit: Îmi voi pierde controlul
Unul dintre cele mai comune mituri constă în ideea că o persoană va face sub hipnoză lucruri pe care altfel nu le-ar face. Oricine a văzut sau auzit de spectacolele de hipnoză pe scenă îți va spune că subiecții lătrau și făceau alte lucruri pe care nu le-ar face în mod normal. Ideea este următoarea: poate ca ei nu se comporta așa în mod uzual, însă ar face-o dacă s-ar putea ascunde în spatele unor scuze.
Să vă dau un exemplu; există oameni care își doresc cu adevărat să fie amuzanți, animatori, să se afle în centrul atenției, dar le este teamă de respingere. Și dacă vor eșua? Daca nu sunt amuzanți? Și dacă le va fi teamă, odată ajunși pe scenă? Înțelegeți ideea. Tipul de personalitate oferă subiectul perfect pentru hipnotizatorul de scenă. Deși aceste persoane se ascund în spatele plasei de siguranță a hipnotizatorului care îi „determină” să facă anumite lucruri, ei pot astfel să „se producă” în moduri în care și-au dorit întotdeauna. Gândiți-vă astfel: dacă persoana se oferă voluntar, oare nu este deja dispusă sa joace acel rol?
Hipnotizatorii de scenă sunt extrem de pricepuți să-și aleagă subiecții dintre voluntari. Mai mult, ei sunt maeștrii în detectarea acelor indicii subtile ce prezic nivelul de cooperare al voluntarului.
Adevărul este că nu ai nevoie de hipnoză pentru a obține același comportament pe care îl poți observa pe scenă.
Totuși, întreaga idee că o altă persoană are control asupra ta, nu-și are locul într-o ședință de auto-hipnoză, deoarece tu ești atât hipnotizatorul, cât și subiectul.

Mit: Doar cei slabi de înger pot experimenta hipnoza

Unii cred că hipnoza este ceva ce numai cei slabi de înger pot experimenta. De fapt, este exact invers.

Mit: Hipnoza înseamnă doar somn profund
Multe persoane afirmă după transă, cum că nu a fost de fapt hipnoză. Aceasta dovedește falsitatea mitului conform căruia hipnoza înseamnă somn profund. Într-adevăr, veți descoperi că, dacă trebuie să deschideți ochii dintr-un anumit motiv, veți face asta, iar mintea va fi mai clară decât dacă ați fi fost în așa numita stare de „conștiință normală”, ca sa nu mai vorbim de somnul profund. În această stare sunteți mult mai pregătiți să răspundeți în mod corespunzător cerințelor mediului.

Dețineți întotdeauna controlul!

Deși am demontat acum cele mai comune mituri despre hipnoză, trebuie să știți chiar de la început că dețineți întotdeauna controlul. Puteți să puneți capăt unei ședințe de hipnoză, oricând alegeți. Indiferent că e vorba de o ședință sub îndrumarea mea sau de o experiență condusa de altcineva.
Pur si simplu deschideți ochii și puteți face ca ședința de hipnoză să ia sfârșit.

Imagine de Petra de la Pixabay