Nevoia de mângâiere la adult

Adultul suferă din cauza frustrărilor de odinioară, ale căror efecte se perpetuează, și le îndură și pe cele ale prezentului dacă iubitul/iubita nu-l mângâie.
Când inconștientul hotărăște să somatizeze anxietatea de frustrare afectiăa, o face adesea la nivelul pielii: diverse tipuri de prurit, urticarii, eczeme, acnee, psoriazis, cădere a părului; sunt cele mai obișnuite manifestări.
Leziunile pruriginoase pot fi interpretate ca un strigăt violent al pielii; dorința iese la suprafața epidermei, o nevoie de iubire reprimată sau o cerere de a fi atins.
Anxietatea determinaăa sau agravată de insatisfacția tactilă sau afectivă poate provoca o serie de contracturi musculare dureroase, mai ales la nivelul mușchilor vertebrari dorsali. Multe cervicalgii, dorsalgii sau lombalgii, considerate pe nedrept reumatisme sau nevralgii, nu sunt altceva decât dureri spastice cauzate de carențele in mângâieri.
Si viscerele pot cristaliza nemulțumirile cronice: astmul, gastrita, dischinezia biliară, colita, dureri de ovare sau uter-corespund unor spasme sau unor congestii ale unor organe, susceptibile să apară la oamenii privați de mângâieri. Și câte femei suferind de migrene, nu sunt victimele unui bărbat incapabil de tandrețe. Și câți suferinzi de ulcer nu sunt martirii unor femei ursuze sau egoiste.
Lipsa mângâierilor, expresie a absenței sau a puținătății iubirii primare, dă naștere anxietății. Iar de la anxietate la nevroza de organ nu este decât un pas.
Iar în atitudinea fizică și comportamentul acestor adulți nemângâiați regăsim aceleași rezerve, rigidități și neîndemânări care de-abia se conturau la copil si care ating o culme la anumiti „flăcăi tomnatici” sau „fete bătrâne” ori la parteneri morocănoși și soți posaci.
În relația dintre femeie și bărbat, în stadiul ei intim si ultim, sexualitatea, pielea iși are propriul rol, pe întreaga-i suprafață, în toate nuanțele și gradele sensibilității sale. Jocuri ale dragostei, jocuri ale pielii.
Este prin urmare, previzibil că aceia care sunt, din cauza copilariei, niște răniți ai pielii vor prezenta anumite tulburări ale senzualității.
Dr. Gerard Leleu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *