Originea bolilor

Dupa cum se stie, bolile pot fi produse de o serie intreaga de factori fizici, chimici, biologici, psihici si sociali, care actioneaza intr-un fel sau altul asupra organismului uman. Marile progrese ale biologiei moleculare, ale biochimiei si ale imunologiei, au transferat aproape intraga patologie umana de la nivel molecular asa incat noi cunoastem astazi foarte bine modificarile moleculare pe care factorii patogeni le produc.
Dar desi s-au facut progrese incontestabile, noi nu cunoastem inca suficient de bine etiopatogenia unor boli, asa cum ar fi HTA, cancerul si bolile psihice, in care pe langa factorii genetici si factorii imunitari se vorbeste si de o serie intreaga de factori de risc, a caror influenta este extrem de complicata si de subtila si care se pot confunda de multe ori cu pacatul.
Dupa cum se stie, foarte multe boli, asa cum ar fi obezitatea, ateroscleroza si diabetul zaharat, isi pot avea originea in lacomia pantecelui. Foarte multe boli infectioase cu transmitere sexuala, precum si cancerul de col uterin, a carui frecventa este mai mare la femeile care au avut mai multi parteneri sexuali, isi pot avea originea in desfranare.
De asemenea si alte pacate, asa cum ar fi iubirea egoista de sine, ura, mania, dusmania, clevetirea, cearta si iubirea de arginti, pot fi generatoare de stres. Ele sunt incluse, intr-un fel sau altul, in repertoriul stresurilor, sub forma discutiilor in contradictoriu, a tulburarilor relatiilor cu prietenii, a pierderii, sau a castigarii unor sume de bani si asa mai departe.
Dupa cum arata D.A. Avdeev, la baza multor nevroze si boli psihosomatice, foarte frecvent intalnite in practica medicala, se afla pacatul.
Nu este greu de acceptat ideea ca multe, daca nu chiar toate bolile si necazurile, care se abat asupra noastra sunt rezultatul pacatelor noastre. De aceea Iisus Hristos i-a spus paraliticului din Capernaum :„Indrazneste fiule, iertate sunt pacatele tale”.
N. Paulescu spunea ca patimile sunt stari anormale, sau mai bine zis patologice ale sufletului care fac parte intr-un fel sau altul din domeniul medicinei. De aceea medicii ar trebui sa caute cauzele bolilor cu care sunt confruntati pacientii nu numai printre factorii fizici, chimici si biologici, ci si printre patimile si pacatele bolnavului, care pot fi asemanate intr-o oarecare masura cu factorii de risc.
Adrian Restian
Bazele medicinei de familie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.