Ostilitatea invatata ca strategie de control


Foarte multi clienti tratati pentru tulburari depresive afirma faptul ca traiesc adesea si sentimente de ostilitate, iritabilitate, si chiar crize de manie.Ostilitatea si mania, daca nu sunt bine controlate, pot avea drept consecinta producerea unor acte auto- si heteroagresive, precum si accentuarea depresiei. Aceasta accentuare apare mai ales atunci cand clientii incearca sentimente de jena si culpabilitate, atunci cand au agresat persoane apropiate.

Potter-Efron, considera ca mania reprezinta un raspuns invatat, menit sa-i controleze pe ceilalti si care apare in familiile disfunctionale.
In acelasi timp reprezinta un fenomen invatat, modelat si o maniera negativa de a atrage atentia celorlalti asupra persoanei in cauza. Aceasta stare afectiva confera subiectului putere asupra celorlalti, o imagine de sine, de persoana de temut, distanta emotionala care permite evitarea intimitatii, precum si a altor sentimente considerate amenintatoare, care exprima vulnerabilitatea. Mania poate reprezenta un mecanism de aparare impotriva tristetii( OConnor,2001)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.