Pericolele dependentei de calculator in randul copiilor

O caracterizare pe scurt ale potentialelor pericole care ar putea rezulta din utilizarea excesiva a tehnologiei computerelor si riscurile aparitiei unei palete largi de piedici in calea dezvoltarii, incat sa fie pusa in pericol sanatatea copiilor:

Pericole fizice

Leziuni musculo-scheletice

Copii ale caror oase, tendoane, nervi, muschi, articulatii si tesuturi moi sunt in crestere sunt expusi riscului de a dezvolta leziuni repetitive de stres ca urmare a miscarilor repetitive ale mainilor si degetelor perioade indelungate. Riscurile implicate de pozitia stramba a gatului si spatelui, impun masuri de precautie ce trebuie luate pentru a preveni astfel de leziuni.

Incordarea vizuala si miopia
Este bine cunoscut ca utilizarea calculatorului de catre adulti are ca urmare o incordare a ochiului, cauzand simptome precum oboseala ochiului, durerea si senzatia ochilor aprinsi, lacrimarea, incetosarea vederii si dureri de cap. Termenul de sindrom al privirii computerului a fost dat acestor simptome. In cazul copiilor, ale caror sisteme vizuale nu sunt pe deplin mature pana la 11-12 ani, riscurile incordarii ochilor sunt probabil mai mari. Exista riscul aparitiei miopiei la copiii care utilizeaza perioade lungi calculatorul.

Consecintele stilului de viata sedentar asupra sanatatii
Stilul de viata sedentar sporit de tehnologia computerului are efect grav asupra sanatatii copilului. Obezitatea, diabetul, afectiuni ale inimii si ale boli grave de ordin metabolic sporesc exponential in randul tinerilor.

Posibile efecte secundare din cauza emisiilor toxice si a radiatiei electomagnetice
Calculatoarele contin multe substante toxice precum grafit, arsenic, cadmiu, beril si mercur. Noile computere si aparate cu suprafete vizuale elibereaza nu mai putin de douazeci si unu de substante chimice si dureaza de la una la doua saptamani pentru a se disipa complet.
Im plus, toate computerele emit campuri electromagnetice de nivel scazut.

Pericole emotionale si sociale

Exista o deosebire imensa intre relatia impersonala pe care o avem cu un computer si legatura personala pe care o avem cu fiinta umana.
Copii care isi petrec multe ore la calculator alimenteaza un parteneriat cu o inteligenta programata mecanic pentru o parte insemnata a vietii lor in stare de veghe, lipsindu-se in acest timp de experienta de viata activa, ceea ce este plauzibil sa aiba un efect serios peste ani asupra capacitatii lor emotionale si sociale. Cladirea unei prietenii, devotamentul personal si alcatuirea unei comuniuni pot fi serios afectate la unii copii.

Pericole intelectuale
Computerele sunt destinate sa accelereze dezvoltarea cognitiva si cu greu pot fi conectate cu dezvoltarea emotionala si fizica a copilului. Ele ofera, de obicei, mai multe informatii decat este un copil capabil sa absoarba la o anumita varsta, ceea ce conduce la o supraincarcare si chiar reducerea capacitatilor lui intelectuale.
Computerul si sursele multimedia hranesc constant copiii cu imagini gata facute, care le opresc imaginatia naturala proprie, spontana si jucausa.

Pericole morale
Copiii expusi computerelor la un stadiu sensibil si vulnerabil al dezvoltarii se confrunta cu riscul de a absorbi nenumarate impresii care ar putea fi cu totul inadecvate si adesea vatamatoare pentru nivelul lor de maturitate. Ei pot fi atrasi intr-o realitate careia ii lipseste un context etic si moral sau sa fie convinsi sa adopte o anumita atitudine morala. De exemplu, cele mai multe jocuri pe computer sunt destinate sa hraneasca dorinta de castig, de competitie sau de infrangere a unui obstacol ori adversar. Copii care nu si-au dezvoltat inca propria lor gandire independenta si care au acces la reteaua de internet vor fi expusi unor stiri senzationale, violentei online, pornografiei, bigotismului, propagandei publicitare si altor materiale nepotrivite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.