Pledoarie pentru psihoterapie – un nou mod de a gandi

Atunci cand simtim ca toata lumea noastra se prabuseste peste sistemul nostru de valori, peste tot ce am crezut vreodata despre noi si despre altii, atunci cand simtim ca oricat am respira nu e suficient aer, cand oamenii dragi au facut din zborul nostru o carare catre nicaieri, atunci cand nu mai stim incotro sa ne indreptam, cand orice ne poate rani pentru ca noi ne-am ranit asa de mult incat ajungem sa credem ca meritam asta si invitam fara sa stim toti neavenitii s-o mai faca inca, ei bine, atunci e momentul cel mai clar in care trebuie sa spui STOP! Am nevoie de ajutor!!!
Desigur, in jurul tau va fi probabil un prieten care sa te ia in brate, care sa te lase sa-i plangi pe umar, care sa iti dea un sfat sau zece…din propria lui experienta insa!!!
Ce aduce nou un psihoterapeut???
In primul rand, el nu-ti da sfaturi. Te asculta- dar asta o sa spuneti ca o poate face si prietenul. Da, dar ascultandu-te, iti radiografiaza sufletul, vede „rana” si, mai mult, vede agresorul ei, chiar daca de multe ori credeti ca-l stiti, puteti avea surprize de proportii! Si, mai mult, iti spune cum sa te vindeci singur, te face propriul tau vindecator… Un bun psihoterapeut nu iti va spune niciodata ce sa faci, cum sa iesi din impas. Iti calauzeste pasii catre tine, iti ofera intrebari la care tu trebuie sa gasesti raspunsuri… te face sa devii constient de puterea ascunsa in inima ta, puterea de a darui, de a primi sau cea mai mare putere din lume…puterea de a fii tu insuti.
Asa ca, te rog, nu-ti lasa sufletul sa sangereze pana nu mai poate respire, ajuta-l din momentul in care constientizezi prima rana. Si cea mai mica zgarietura pe oglinda sufletului se va vedea peste ani. Caci o rana veche devine cicatrice si se vindeca mult mai greu decat una recenta. Cauta un psihoterapeut.
Cu cat oglinda sufletului tau este mai „curata” , cu atat vei putea lumina cu fericire si binecuvantare pentru tine si cei dragi tie.

Sursa:”Raspunsuri psihoterapeutice pentru fiecare zi”- Gina Chiriac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *