Puterea vindecatoare a nimicului- efectul Placebo

Un fenomen medical care ne ofera o privire incitanta la controlul pe care mintea il are asupra corpului este efectul placebo. Un placebo este orice tratament care nu are actiune specifica asupra corpului, dar este dat fie pentru a fi pe plac unui pacient, fie ca un control intr-un experiment. Adesea, in studiile pentru medicamente se folosesc ca placebo pilule de zahar. Chiar operatia chirurgicala a fost folosita ca placebo. In anii 50, angina pectorala, durerea frecventa in piept si in bratul stang datorata scaderii fluxului sanguin spre inima, era tratata, de obicei, chirurgical. Apoi, cativa doctori au hotarat sa faca un experiment. In loc sa faca operatia obisnuita, ei deschideau pacientul si apoi il coseau simplu la loc. Pacientii care au primit imitatia de operatie au raportat exact la fel de multa usurare ca si cei care au avut operatia intreaga. Succesul operatiei false indica faptul ca undeva adanc in noi, toti avem capacitatea de a controla angina pectorala.
In afara de angina pectorala, s-a dovedit ca raspund la tratamentul placebo migrenele, alergiile, febra, raceala obisnuita, acneea, astmul, negii, diferite tipuri de dureri, greata si raul de mare, ulcerele peptice, sindroamele psihice ca depresia si anxietatea, artritele reumatoide si degenerative, boala radiatiilor, Parkinson, scleroza multipla si cancerul.
In mod clar, acestea variaza de la cele nu atat serioase pana la cele care pun viata in pericol, dar chiar efectul placebo poate implica schimbari aproape miraculoase chiar si in cele mai proaste conditii ale pacientului. Sa luam exemplu, umilul neg. Negii sunt tumori mici care cresc pe piele, cauzate de un virus. Ei se vindeca extrem de usor prin folosirea efectului placebo, lucru evident in numarul aproape infinit de ritualuri polulare – ritualul fiind el insusi un fel de placebo. Lewis Thomas, presedinte emerit la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York, povesteste despre un medic care ii scapa pe pacientii sai de negi punand, pur si simplu, pe ei vopsea purpurie inofensiva.
Eficacitatea unui placebo intr-o circumstanta data variaza de asemenea, larg. Depinde de mai multi factori.
Un factor care poate sa afecteze eficacitatea unui placebo este metoda prin care este administrat. Injectiile sunt in general percepute ca fiind mai puternice decat pilulele, deci administrarea unui placebo intr-o injectie ii poate creste eficienta. La fel, capsulele sunt vazute adesea ca fiind mai eficiente decat tabletele si chiar marimea, forma si culoarea unei pilule poate juca un rol.
Un alt factor este atitudinea pe care medicul o transmite cand prescrie placebo. Dr. David Sobel, un specialist in placebo de la Kaiser Hospital, California, relateaza povestea unui doctor care trata un pacient cu astm, caruia ii era neobisnuit de greu sa isi mentina libere bronhiile. Doctorul a comandat o mostra dintr-un medicament nou si puternic la o companie farmaceutica, si i l-a dat barbatului. In cateva minute, omul a manifestat o ameliorare spectaculoasa si a respirat mult mai usor. Totusi, cand a avut urmatorul atac, doctorul a hotarat sa vada ce se intampla daca ii dadea barbatului un placebo. De data aceasta barbatul s-a plans ca trebuie sa fie ceva in neregula cu prescriptia, pentru ca nu a eliminat complet dificultatea in respiratie. Aceasta l-a convins pe doctor ca mostra de drog era cu adevarat un medicament nou eficient pentru astm- pana cand a primit o scrisoare de la compania farmaceutica, prin care il informau ca in loc de noul medicament, ii trimisesera din gresala un placebo! Evident, a fost entuziasmul nestiutor al doctorului pentru primul placebo, nu si pentru cel de-al doilea, care explica discrepanta.
Raspunsul remarcabil al barbatului la medicatia antiasmatica placebo poate fi din nou explicat prin incapacitatea fundamentala a mintii de a distinge intre o realitate imaginata si una reala. Omul a crezut ca i se daduse un medicament nou, puternic, pentru astm, iar aceasta convingere a avut un efect fiziologic ata de spectaculos asupra plamanilor sai, ca si cum i-ar fi administrat un medicament real. Achterberg a subliniat faptul ca o influenta puternica a avut-o atitudinea usor diferita a doctorului (si poate limbajul trupului) in timpul administrarii celor doua placebo, a fost destul sa-l faca pe unul sa functioneze si pe celalalt nu.
Reiese limpede de aici ca pana si informatia primita subliminal poate influenta mult credintele si imaginile mintale care au un impact asupra sanatatii noastre.
Se poate pune intrebarea cate medicamente au avut efect (sau nu au avut) din cauza atitudinii manifestate de medic in timp ce le administra.
sursa:Universul Holografic- Michael Talbot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *