Religia- o sursa extrem de eficienta de consolare, de extaz si de certitudini morale

Religia- o sursa extrem de eficienta de consolare, de extaz si de certitudini morale.

Religia le-a ofertit oamenilor timp de mai multe secole posibilitatea de a intelege fenomene importante si, in acelasi timp, misterioase, ajutandu-i sa le faca fata si sa se adapteze situatiilor.
Religia este foarte potrivita pentru furnizarea raspunsurilor la intrebari legate de sensul vietii. Din unele puncte de vedere este chiar sursa cea mai potrivita. Era moderna a fost martora mai multor tendinte sociale care pareau sa slabeasca puterea religiei. Am putea trage concluzia eronata ca religia pierde teren dar la investigarea mai atenta a convingerilor religioase arata ca ele continua sa fie foarte puternice.
Era moderna a fost afectata de o serie de conflicte dintre stiinta si religie, insa cand vorbim despre sens, stiinta este ineficienta in raport cu religia. Religia constituie un sprijin puternic in gestionarea starilor afective, cum ar fi de exemplu cazurile in care individul se confrunta cu traume majore dar isi pastreaza credinta in valorile supreme. De asemenea, religia sustine reguli morale care ii ajuta pe oameni sa-si controleze comportamentul. Stiinta nu ne prea sprijina in niciuna dintre aceste probleme. Daca oamenii ar abandona religia, ei ar pierde o sursa extrem de eficienta de consolare, de extaz si de certitudini morale.
Religia le ofera oamenilor sansa de a putea crede in ceva-de obicei, un set de doctrine despre realitatea naturala si supranaturala care ii ajuta sa inteleaga contextul mai larg in care traiesc. Pe de alta parte, religia ne ofera si o comunitate care ne ajuta sa simtim ca viata noastra face parte dintr-o miscare mai ampla sau ca apartinem unui grup de oameni cu convingeri ca ale noastre.
Religia este o modalitate foarte eficienta ( mai eficienta decat stiinta) de a gestiona starile afective, iar daca o persoana abandoneaza religia, va trebui sa gaseasca ceva la fel de puternic ca sa o inlocuiasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.