Sa intelegem starile sufletesti

Ideea de stare sufleteasca nu apartine domeniului psihologiei stiintifice, ea isi are radacinile mai degraba in poezie. Dar cu toate acestea e o realitate psihologica si fiecare intelege despre ce este vorba. Daca ne gandim bine, starile sufletesti nu trimit la o realitate vaga, ci la o realitate complexa.
Starile noastre sufletesti sunt mai mult decat niste ganduri sau emotii: sunt amestecul acestora. Nici o emotie nu e lipsita de gandire, nici un gand nu e complet lipsit de amintiri, nici o amintire nu exista fara emotie.
Starile sufletesti sunt expresia acestui mare amestec a tot ceea ce se petrece in noi si in jurul nostru.
Acest amestec este in mod evident pe cat de bogat, pe atat de complicat: impur,unic,labil, niciodata exact acelasi. Ca valurile marii..
Starile sufletesti s-ar putea defini spunand ca sunt continuturi mentale, constiente sau inconstiente, ce amesteca stari ale trupului, emotii subtile si ganduri automate, si care vor influenta majoritatea atitudinilor noastre.
In general nu le acordam decat o mica atentie si nici nu le consacram eforturi, fie ca sa le intelegem, fie ca sa le cerem sa se puna in slujba noastra.
Din fericre, ele fac acest lucru singure, de la sine:rolul si influenta lor asupra a ceea ce facem sunt imense.
Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *