Să înțelegem stările sufletești

Ideea de stare sufletească nu aparține domeniului psihologiei științifice, ea își are rădăcinile mai degrabă în poezie. Dar cu toate acestea e o realitate psihologică și fiecare înțelege despre ce este vorba. Dacă ne gândim bine, stările sufletești nu trimit la o realitate vagă, ci la o realitate complexă.
Stările noastre sufletești sunt mai mult decât niște gânduri sau emoții: sunt amestecul acestora. Nici o emoție nu e lipsită de gândire, nici un gând nu e complet lipsit de amintiri, nici o amintire nu există fără emoție.
Stările sufletești sunt expresia acestui mare amestec a tot ceea ce se petrece în noi și în jurul nostru.
Acest amestec este în mod evident pe cât de bogat, pe atât de complicat: impur,unic,labil, niciodată exact același. Ca valurile mării..
Stările sufletești s-ar putea defini spunând ca sunt conținuturi mentale, conștiente sau inconștiente, ce amestecă stări ale trupului, emoții subtile și gânduri automate, și care vor influența majoritatea atitudinilor noastre.
În general nu le acordăm decât o mica atenție și nici nu le consacrăm eforturi, fie ca să le înțelegem, fie ca să le cerem să se pună în slujba noastră.
Din fericre, ele fac acest lucru singure, de la sine:rolul și influența lor asupra a ceea ce facem sunt imense.
Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.