Sa oprim o clipa masina de fabricat ganduri

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan, in cartea Inteligenta Materiei spune ca, „oboseala orelor de munca poate fi inlaturata in numai cateva minute de concentrare mentala. Capacitatea de elaborare a ideilor, coerenta logica, starea afectiva sunt sensibil ameliorate dupa o sedinta de relaxare.
Stim cu totii ca indispozitii motivate si nemotivate, epuizarea, tensiunea generata de stres, ne fac uneori inapti pentru o activitate de elaborare, iar ziua de lucru ne este astfel compromisa. Pentru a ne modifica starea in sensul potentarii noastre energetice, multi dintre noi recurgem la cafea si la tutun. Adica la biciuirea organismului . Sa clarificam. Cand suntem obositi avem nevoie de un aport extern de energie si nu de scoaterea acesteia din rezervele deja epuizate ale organismului, prin uzul de cafea si de tutun. Este ca si cum dintr-o banca in care nu mai avem capital decat pentru strictul necesar cheltuielilor vitale, in loc sa adaugam, noi luam. Din saraci vom deveni si mai saraci. Pentru ca rezervele de energie constituie minimul necesar pentru intretinerea starii de sanatate. Sub plafonul minim de energie consumam numai din sanatatea noastra. Or, singura modalitate de a aduce capital in banca energiei noastre vitale, dincolo de alimentatie, este controlul respiratiei si al gandirii. Creierul este o masina de fabricat ganduri. Fiecare gand, in functie de incarcatura sa afectiva, ne consuma o rata mai mare sau mai mica de energie. Solutia de a ne incarca „bateriile” epuizate este nu aceea de a ne accelera viteza de fabricat ganduri, ci de a o incetini sau chiar opri o clipa prin concentrarea mentala.
Relaxarea ramane singura solutie de refacere fiziologica a potentialului nostru energetic. Cafeaua si tutunul nu ne dau energie, ci ne iau, nu ne incarca, ci ne descarca. Iata, si sub acest aspect, de ce avem nevoie sa ne insusim o tehnica de relaxare. Utilizarea acesteia in momente oportune permite o rapida „scoatere de sub tensiune”.
Relaxarea poate fi nu numai autoindusa, ci si heteroindusa prin mijloace externe ca : tehnici de hipnoza, tehnici de imagerie mentala si masaj.
In concluzie la cele scrise, tehnica de relaxere se dovedeste a fi pentru omul modern o solutie fiziologica cu multe valente- de la extensia campului de cunoastere in profunzimea Sinelui, la conservarea starii de sanatate si optimizarea sa functionala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.