Să oprim o clipă mașina de fabricat gânduri

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan, în cartea sa, „Inteligența Materiei” spune că, „oboseala orelor de munca poate fi înlăturată în numai câteva minute de concentrare mentală. Capacitatea de elaborare a ideilor, coerența logică și starea afectivă sunt sensibil ameliorate după o ședință de relaxare.
Știm cu toții că indispoziții motivate si nemotivate, epuizarea, tensiunea generată de stres, ne fac uneori inapți pentru o activitate de elaborare, iar ziua de lucru ne este astfel compromisă. Pentru a ne modifica starea în sensul potențării noastre energetice, mulți dintre noi recurgem la cafea si la tutun. Adică la biciuirea organismului . Să clarificăm. Când suntem obosiți avem nevoie de un aport extern de energie și nu de scoaterea acesteia din rezervele deja epuizate ale organismului, prin uzul de cafea si de tutun. Este ca si cum dintr-o bancă în care nu mai avem capital decât pentru strictul necesar cheltuielilor vitale, în loc să adăugăm, noi luăm. Din săraci vom deveni și mai săraci. Pentru că rezervele de energie constituie minimul necesar pentru întreținerea stării de sănătate. Sub plafonul minim de energie consumăm numai din sănătatea noastră. Or, singura modalitate de a aduce capital în banca energiei noastre vitale, dincolo de alimentație, este controlul respirației și al gândirii. Creierul este o mașină de fabricat gânduri. Fiecare gând, în funcție de încărcătura sa afectivă, ne consumă o rată mai mare sau mai mică de energie. Soluția de a ne încărca „bateriile” epuizate este nu aceea de a ne accelera viteza de fabricat gânduri, ci de a o încetini sau chiar opri o clipă prin concentrarea mentală.
Relaxarea rămâne singura soluție de refacere fiziologică a potențialului nostru energetic. Cafeaua și tutunul nu ne dau energie, ci ne iau, nu ne încarcă, ci ne descarcă. Iată, și sub acest aspect, de ce avem nevoie să ne însușim o tehnică de relaxare. Utilizarea acesteia în momente oportune permite o rapidă „scoatere de sub tensiune”.
Relaxarea poate fi nu numai autoindusă, ci și hetero indusă prin mijloace externe ca : tehnici de hipnoză, tehnici de imagerie mentală și masaj.
În concluzie la cele scrise, tehnica de relaxare se dovedește a fi pentru omul modern o soluție fiziologică cu multe valențe- de la extensia câmpului de cunoaștere în profunzimea Sinelui, la conservarea stării de sănătate și optimizarea sa funcțională”.