Să savurăm

Să savurăm
Un nou mod de viață

Suntem obișnuiți să ne concentrăm de mult timp asupra modalităților de a face față dificultăților și multă vreme, am neglijat laturile mai frumoase și vesele din viețile noastre: căci, pe lângă sursele de durere, există și surse de fericire, pe care prea adesea le ignorăm.
Dacă nu ne facem timp să savurăm momentele plăcute, ce ne mai rămâne? Toată viața noastră n-ar fi decât o succesiune de probleme care trebuie depășite. Bineînțeles că putem trăi sau supraviețui astfel. Așa li se întâmplă celor care suferă de anxietate: pentru ei existența se rezumă la a trece de la o grijă la alta, de la o problemă la alta, ceea ce este eficient în multe cazuri, dar prea puțin pentru împlinirea personală.
A savura nu înseamnă că uităm de greutăți: întotdeauna vom avea parte de griji în viață. Înseamnă, pur si simplu, că nu uităm să ne întoarcem spre noi înșine și spre ceea ce merge bine. Paul Claudel spunea că: „Fericirea nu este un scop, ci un mod de viață”.
Un mod de viață, cu alte cuvinte înseamnă că fericirea ne ajută să înfruntăm adversitatea, să o îndurăm, să îi supraviețuim și să nu o evităm. Fără micile bucurii, am fi complet lipsiți de energie pentru a lupta. Fără ele, viața noastră nu ar mai avea sens. Căci viața nu e doar o luptă cu nefericirea.
Recomandări:
-Deseori cădem în următoarea greșeala: vedem sau simțim momentele de fericire sau de frumusețe, dar nu putem să participăm la ele, să fim prezenți în ele. A remarca mental ca cerul este frumos în timp ce ne continuăm treaba sau, a înceta orice activitate oprindu-ne să savurăm, sunt două lucruri total diferite.
-Căci, pentru a savura, trebuie să ne oprim cu adevărat și să ne invităm corpul la acest festin, la miracolul prezent. Să simțim în acea clipă, cu tot corpul, cu întregul suflet, cu întreaga noastră persoană ceea ce ne oferă viața.
-Să ne oprim de fiecare dată când o undă de grație divina coboară asupra noastră și ne iese în cale. Să ne oprim și să savurăm. În fiecare zi, în fiecare zi…
Învățături preluate din scrierile medicului psihiatru și psihoterapeut Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *