Sa savuram

Sa savuram
Un nou mod de viata

Suntem obisnuiti sa ne concentram de mult timp asupra modalitatilor de a face fata dificultatilor si multa vreme, am neglijat laturile mai frumoase si vesele din vietile noastre: caci, pe langa sursele de durere, exista si surse de fericire. Pe care, prea adesea, le ignoram.
Daca nu ne facem timp sa savuram momentele placute, ce ne mai ramane? Toata viata noastra n-ar fi decat o succesiune de probleme care trebuie depasite. Bineinteles ca putem trai sau supravietui astfel. Asa li se intampla celor care sufera de anxietate: pentru ei existenta se rezuma la a trece de la o grija la alta, de la o problema la alta. Eficient in multe cazuri, dar prea putin pentru implinirea personala.
A savura nu inseamna ca uitam de greutati: intotdeauna vom avea parte de griji in viata. Inseamna, pur si simplu, ca nu uitam sa ne intoarcem spre noi insine si spre ceea ce merge bine. Paul Claudel spunea ca: „Fericirea nu este un scop, ci un mod de viata”.
Un mod de viata: cu alte cuvinte, inseamna ca fericirea ne ajuta sa infruntam adversitatea, sa o induram, sa ii supravietuim si sa nu o evitam. Fara fericire, am fi complet lipsiti de energie pentru a lupta. Fara ea, viata noastra nu ar mai avea sens. Caci viata nu e doar o lupta cu nefericirea.
Recomandari:
-Deseori cadem in urmatoarea greseala: vedem sau simtim momentele de fericire sau de frumusete, dar nu putem sa participam la ele, sa fim prezenti in ele. A remarca mental ca cerul este frumos in timp ce ne continuam treaba sau a inceta orice activitate oprindu-ne sa savuram, sunt doua lucruri total diferite.
-Caci, pentru a savura, trebuie sa ne oprim cu adevarat. Si sa ne invitam corpul la acest festin, la miracolul prezent. Sa simtim, in acea clipa, cu tot corpul, cu intregul suflet, cu intreaga noastra persoana ceea ce ne ofera viata.
-Sa ne oprim de fiecare data cand o unda de gratie divina coboara asupra noastra si ne iese in cale. Sa ne oprim si sa savuram. In fiecare zi, in fiecare zi…
Invataturi preluate din scrierile medicului psihiatru si psihoterapeut Christophe Andre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.