Sfaturi pentru familiile pacientilor agorafobici

Agorafobia este definită ca “starea de anxietate (frica) legată de locuri sau situații din care ar putea fi dificil (ori stânjenitor ) să scapi sau în care ajutorul ar putea să nu fie disponibil în cazul în care survine un atac de panică neașteptat”.

Situațiile cel mai des evitate sunt : a ieși singur din casă, a calatori singur, a te afla in tuneluri, pe poduri sau în spații deschise.Agorafobia este caracterizată mai puțin de teama de anumite situații și mai degrabă de teama de a avea un atac de panică in anumite situații.

Membrii familiei unui pacient agorafobic considera de cele mai multe ori ca acesta este foarte egoist. Ei manifesta resentimente fata de solicitarile absurde ale agorafobicului si se simt adesea manipulati. Ceea ce trebuie sa afle membrii unei astfel de familii esta ca suferinta subiectului este reala. Chiar daca subiectul dezorganizeaza serios viata de familie, el nu face acest lucru in mod intentionat, solicitarile sale reprezentand incercari de a se elibera de starile neplacute.

Partenerul unei paciente agorafobice trebuie sa o ajute, sa se faca util, sa-si faca timp sa iasa cu ea la plimbare sau la cumparaturi. El trebuie sa-i propuna activitati suplimentare (sa mearga la teatru, la expozitii etc.), fara insa a exercita presiuni asupra persoanei cu probleme. Partenerul de viata trebuie, de asemenea, sa incurajeze micile progrese ale pacientului si sa-i transmita in permanenta un sentiment de incredere si de siguranta. Astfel, daca acesta si-a dat intalnire cu partenerul/partenera la o anumita ora, este indicat sa nu intarzie (pentru ca acest lucru poate declansa o reactie de panica), ba chiar sa vina cu putin timp inainte de ora intalnirii. Afirmatiile de tipul “Poti sa lupti cu starile tale” sau “Inceteaza o data cu prostiile astea” nu ajuta la absolut nimic, pentru ca daca subiectul ar putea sa lupte cu starile sale este clar ca ar face-o.

Este mult mai indicata o atitudine mai constructiva. Micile placeri pe care un membru al familiei le poate face agorafobicului vor contribui la diminuarea starilor sale depresive si astfel acesta va dispune de mai multa energie psihica pentru a realiza exercitiile de desensibilizare.
Este important ca membrii familiei unor agorafobici sa inteleaga semnificatiile acelor lucruri marunte care, daca sunt realizate, reprezinta pasi important in directia vindecarii.

Acestora trebuie sa li se transmita sentimentul sa sunt intelesi, ca sunt inconjurati de intelegere si compasiune, precum si idea ca partenerul sau ceilalti membri ai familiei sunt convinsi ca daca ei vor face eforturi situatia se va ameliora.

De multe ori traversarea unor situatii psihotraumatizante severe ii poate ajuta pe agorafobici sa-si stapaneasca tulburarea, pentru ca in conditii de catastrofa sau criza, fiinta umana pune in actiune toate disponibilitatile sale latente. Astfel, de pilda, in lagarele de concentrare naziste simptomele fobice au disparut complet (Fensterheim si Jean Baer, 1977).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *