
Speranta nu este o emotie, ci un mod de a gandi sau un proces cognitiv. Emotiile joaca un rol de sustinere a ei, dar speranta este un proces mental alcatuit din scop, cale si credinta.
Speranta este o combinatie intre stabilirea scopurilor, tenacitatea si perseverenta de a le urmari, credinta si capacitatea noastra de a le atinge.
Snyder a descoperit ca oamenii care se considera plini de speranta pretuiesc in mod general perseverenta si munca asidua. Convingerea culturala potrivit careia totul trebuie sa fie amuzant, rapid si usor, nu corespunde modului de a gandi datator de speranta.
Atitudinea mentala orientata catre speranta se dezvolta atunci cand intelegem ca unele demersuri vor fi dificile, ne vor lua timp si nu vor fi distractive deloc. Pe de alta parte, speranta presupune intelegerea faptului ca daca un proces se intampla sa fie usor de realizat, rapid si distractiv, asta nu inseamna ca este mai putin valoros decat unul dificil.
Daca dorim sa ne cultivam o atitudine plina de speranta, noi trebuie sa ne exersam flexibilitatea si sa facem dovada perseverentei noastre. Nu toate obiectivele sunt la fel. In centrul sperantei stau toleranta in fata dezamagirii, hotararea ferma si credinta.