Sunt sanatos doar atunci cand nu-mi simt corpul. – Convingeri inadecvate cu privire la sanatate

Atunci cand sanatatea este echivalenta cu absenta completa a simptomelor si durerilor, micile modificari ale senzatiilor corporale, ca rezultat al practicarii sportului, al oboselii, varstei etc., sunt intelese deja ca semne ale unei boli amenintatoare.
Oamenii cu o tulburare hipocondriaca au o definitie prea restransa a sanatatii si convingeri nerealiste cu privire la functionarea organismului lor. Ei interpreteaza semnalele corpului ca semne ale unei boli sau simptome corporale inofensive drept semne ale unei stari de slabiciune fizica ce nu poate fi tolerata („Simptomele corporale sunt intotdeauna expresia unor boli”)
Comparativ cu alti oameni, persoanele hipocondriace sunt mult mai convinse de faptul ca se pot imbolnavi usor si sunt incapabile sa suporte gandul ca au o boala. Sentimentul de amenintare nu se refera si la alte pericole fizice – cum ar fi accidentele sau agresiunile – ci se limiteaza la frica de boli.
In mod surprinzator, potrivit studiilor, multi oameni cu hipocondrie nu traiesc atat de sanatos precum ar fi de asteptat, avand in vedere frica lor de boala. Adesea, fumeaza prea mult, mananca nesanatos si fac prea putina miscare.
Multe persoane hipocondriace manifesta o gandire magica, asemanatoare cu cea a oamenilor cu o tulburare de anxietate generalizata, care se ghideaza dupa urmatorul rationament : „Daca nu sunt permanent ingrijorat, se poate intampla ceva rau”. „Daca oricum nu pot preveni un lucru, macar sa-mi fac multe griji in legatura cu el, caci in felul acesta poate nu se intampla”. In cazul acesta este vorba despre iluzia subiectiva a controlului, dupa mottoul: „Daca ma ingrijorez in permanenta,poate pot preveni ceva ce altminteri s-ar intampla”.
Sursa:Frica de boala-Hans Morschtzky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *