Teama de moarte

Toate temerile din lume pot fi reduse la una singura: teama de moarte, teama că într-o zi, s-ar putea să dispar, că într-o zi va trebui să mor. Acum exist, dar va veni o zi în care nu voi mai exista. Aceasta este singura teamă reală. Pentru a scăpa de această frică, oamenii încep să acționeze astfel încât să poată trăi cât mai mult timp cu putință. Ei încearcă să-și securizeze viețile: încep să facă compromisuri, caută tot mai multe garanții, până când devin paralizați de frică.
Omul este doar o parte minusculă, o picătură în oceanul vast al Universului. Așa apare teama: „m-aș putea pierde în totalitatea ansamblului; identitatea mea ar putea dispărea”. Aceasta este teama de moarte. Orice temere este o teamă de moarte, iar teama de moarte este teama de anihilare.
Omul care trăiește cu teamă, tremură tot timpul în sinea lui. El se afla tot timpul pe punctul de a înnebuni, căci pericolele sunt mari, iar el este atât de mic… Exista atâtea tipuri de viruși, de infecții, de boli, de pericole, răpiri, teroriști… iar viața pare atât de fragilă. Și peste toate vine moartea, pe care nimeni nu o poate evita. Cum să nu te înspăimânte viața?
Noi nu ne trăim viața, ci temerile. Renunțând la ele si urmând învățăturile creștine, teama va dispărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *